FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen program Erasmus na FER-u

Autor: mbur
ZAGREB, 17. veljače 2011. (Hina) - Erasmus - najveći i najpoznatiji program razmjene studenata kojeg financira Europska komisija, predstavljen je danas studentima Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) kako bih ih se potaknulo na studentsku razmjenu i školovanje na čak 27 europskih sveučilišta.

Zainteresirani studenti prijave za određeno europsko sveučilište mogu poslati do 7. ožujka, a program se odnosi na redovite studente preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija, kazala je Jasna Matijević, voditeljica Ureda za projekte i međunarodnu suradnju.

Studenti moraju biti upisani u najmanje drugu godinu preddiplomskog studija i imati najmanje 60 ECTS bodova. Osnovni kriterij za odabir studenata je pismo motivacije, ocjene i znanje jezika.

Matijević je podsjetila da u okviru europskog programa cjeloživotnog učenja, u kome je i Erasmus, Hrvatska sudjeluje punopravno od akademske godine 2011./12., a što znači da može prihvatiti studente i nastavnike partnerskih sveučilišta.

Govoreći o značaju studentske mobilnosti koja je u Hrvatskoj ispod europskog prosjeka, Matijević je naglasila kako se studenti nakon razdoblja studija u inozemstvu, vraćaju u matičnu ustanovu s većim stupnjem samostalnosti, kulturno obogaćeni, s poboljšanim znanjem stranog jezika i većom motivacijom za nastavak studija.

U sklopu studijskog boravka u akademskoj godini 2011./12., studenti mogu boraviti na stranom sveučilištu od tri do 12 mjeseci i dobivaju 400 eura čime im se djelomice pokrivaju troškovi života, puta, smještaja i osiguranja. Ako student već dobiva neku stipendiju u matičnoj zemlji to se ne smatra dvostrukim financiranjem.

Glavna ECTS koordinatorica Mirta Baranović kazala je kako je do danas pristiglo 111 prijava studenata FER-a za akademsku godinu 2011./12.

FER je u dosadašnjim razmjenama bio jedan od najaktivnijih fakulteta, pa je tako u akademskoj godini 2010./11. od ukupno 257 "razmijenjenih" studenata čak 49 bilo s tog fakulteta.

(Hina) xmb yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙