FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Anglo Irish Bank očekuje rekordnih 17,6 milijardi eura gubitka u 2010.

Autor: vmom
DUBLIN, 9. veljače 2011. (Hina/AFP) - Spašavana državnim novcem, irska Anglo Irish Bank u utorak je objavila da očekuje da će 2010. zaključiti s gubitkom od 17,6 milijardi eura, što bi bio rekordan gubitak u povijesti irskih kompanija.

Anglo Irish Bank je objavio da očekivani gubitak uključuje troškove od 7,8 milijardi eura, povezane s lošim dugovima odnosno zajmovima koje treba otpisati, te gubitak od 11,5 milijardi eura proizišao iz prodaje imovine Nacionalnoj agenciji za upravljanje imovinom (NAMA).

Tu svojevrsnu 'banku za lošu imovinu', koja otkupljuje nenaplative zajmove povezane sa sektorom nekretnina od banaka po nižoj cijeni, vlada u Dublinu uspostavila je sa ciljem stabilizacije posustalog bankovnog sektora. Time se ujedno željelo bilance banaka 'očistiti' od problematične imovine.

Anglo Irish Bank je i prijašnju godinu, odnosno 2009. , zaključila s rekordnim gubitkom od 12,7 milijardi eura.

Urušavanje globalnog tržišta nekretnina prouzročilo joj je goleme loše dugove odnosno zajmove koje je trebalo otpisati, čija se vrijednost mjeri milijardama eura. Od početka financijske krize od države je dobila pomoć u visini 29,3 milijarde eura.

Bančine mračne prognoze nadovezale su se na tešku odluku vlade u Dublinu s kraja prošle godine da zatraži pomoć od EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u visini 67,5 milijardi eura, budući da je trošak pomoći bankama devastirao njezine državne financije.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙