FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Planirani preustroj WestLB-a uključuje značajno smanjenje imovine

Autor: gple
FRANKFURT, 16. veljače 2011. (Hina/AFP) - Njemačka regionalna banka WestLB objavila je u srijedu da je vlada u Berlinu dostavila Europskoj komisiji plan preustroja koji uključuje smanjenje njezine imovine za trećinu do 2015.

Već je plan iz 2008. uključivao preplovljavanje njezine imovine, napominju u banci.

Novi prijedlozi uključuju i olakšanu kupovinu odnosno transfer WestLB-ove imovine kroz izdvajanje rizičnih potraživanja poput nenaplativih zajmova u takozvanu 'lošu banku' radi naknadne prodaje u povoljnijim uvjetima.

Banka će podijeliti aktivnosti na četiri skupine, pri čemu bi neke mogle preuzeti štedionice a neke će biti prodane, stoji u priopćenju WestLB-a.

Te mjere uzrokovat će nove troškove koji će biti prebačeni na dioničare i tijela regionalne i savezne uprave. Visina troškova nije navedena.

Pomoćnik njemačkog ministra financija Steffen Kampeter kazao je da je vlada izložila Europskoj komisiji tri opcije i da sada čeka odgovor, izvijestio je Dow Jones Newswires.

Europska komisija odredila je rok do utorka vlasnicima WestLB-a, regionalnim štedionicama i njemačkoj saveznoj zemlji Sjevernoj Rajni-Westfaliji, da zajedno sa saveznom vladom podnesu plan preustroja banke.

Očekivao se i prijedlog kandidata za preuzimanje banke. Mediji su kao zainteresirane kupce identificirali američke investicijske fondove Apollo, JC Flowers i Lone Star.

WestLB zapao je u probleme zbog rizičnih ulaganja u američko tržište nekretnina koja su 2007. postala bezvrijedna i otada ovisi o državnoj pomoći.

Bruxelles je odobrio pomoć ali je zatražio preustroj i potom održivo samostalno poslovanje banke ili njezinu prodaju.

U Komisiji su također zatražili da banka uloži veće napore kako bi državi vratila 3,4 milijarde eura pomoći isplaćene na ime osnivanja takozvane 'loše banke' u koju je grupa u međuvremenu već izdvojila toksičnu imovinu u vrijednosti 77 milijardi eura.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙