FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska se vlada plaši poplave referenduma

Autor: lfia
LJUBLJANA, 18. veljače 2011.(Hina) - Slovenska vladajuća stranka Socijalni demokrati (SD) pribojava se da bi različiti referendumi ove godine mogli blokirati rad vlade i parlamenta.

"Opozicija pokušava blokirati vladu i parlament, na djelu je svojevrstan bijeli državni udar", izjavio je u petak na konferenciji za novinare u Ljubljani Dušan Kumer, parlamentarni zastupnik Socijalnih demokrata, stranke koju vodi predsjednik vlade Borut Pahor.

Parlament je u četvrtak za sredinu travnja sazvao referendum o zakonu o "malom radu" koji je parlament prihvatio potkraj prošle godine, s namjerom da se uvede više reda u tržište povremenog rada za studente, umirovljenike i nezaposlene, poslodavci kojih bi morali plaćati više doprinose nego do sada.

Sindikati i mlađa populacija skupili su nakon toga potrebnih 40.000 potpisa za referendum na kojemu će takav zakon pokušati poništiti jer se ne slažu s njegovim odredbama.

Referendumi ove godine prijete i nekim drugim već donesenim zakonskim rješenjima, na primjer zakonu o čuvanju arhivskog gradiva - jer oporba tvrdi da se njime štite podatci o negdašnjim suradnicima "Udbe", ali i ključnoj mirovinskoj reformi o kojoj ovisi budućnost Pahorove vlade.

SD je u petak na konfrerenciji za novinare ocijenio da se iza takvih inicijativa uglavnom skriva Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg predsjednika vlade Janeza Janše, koja tako želi paralizirati rad vlade i parlamenta.

Vlada je prije više mjeseci predložila da se referendumske inicijative ograniče. Tako referendum ne bi mogli predlagati zastupnici u parlamentu, za provedbu referenduma bilo bi potrebno 50.000 potpisa građana, a ne 40.000 kao do sada, a uvela bi se i kvota od najmanje 30 posto sudionika referenduma kako bi se njegovi rezultati mogli proglasiti valjanima.

Oporba to za sada odbija. Na optužbe kako će referendumu ove godine Sloveniju stajati oko 20 milijuna eura i potrošiti mnogo političke energije bez potrebe, Janša je odgovorio prijedlogom da ostanu sadašnja referendumska pravila, ali da se troškovi referenduma smanje tako da se jedan dan u godini izabere za "referendumski dan", što je pak odbila vlada.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙