FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija još daleko od primanja nekog zatočenika iz Guantanama

Autor: lfia
LJUBLJANA, 14. veljače 2011.(Hina) - Slovenska vlada razmišlja o promjenama zakona o strancima koje bi poslužile kao mogući pravni temelj za političku odluku o tome da li primiti ili ne nekog od američkih zatočenika u Guantanamu, izjavio je u ponedjeljak slovenski ministar za pravosuđe Aleš Zalar.

On je zanijekao dezinformacije koje su se prilikom nedavna boravka slovenskog premijera Boruta Pahora u Washingtonu pojavile na jednom u Sloveniji popularnom blogu, koje je u ponedjeljak ponovio i nacionalistički čelnik Zmago Jelinčič rekavši da su "dva pripadnika al Kaide iz Guantanama već u Sloveniji, u zatvoru Dob, gdje im po islamskim propisima poseban kuhar priprema hranu".

Nakon Jelinčičevih izjava novinarima, takva je nagađanja službeno zanijekala i zatvorska uprava.

Komentirajući takve špekulacije na svojoj ranije najavljenoj konferenciji za novinare, sazvanoj na drugu temu, ministar pravosuđa Aleš Zalar ponovio je kako u Sloveniji za sada nema pravne osnove temeljem koje bi bilo moguće primiti nekog od zatočenika iz Guantanama na želju SAD-a.

Po pojašnjenju Zalara, Slovenija na temelju bilateralnog sporazuma ili međunarodne konvencije može primiti osuđenike iz drugih država u svoje kaznene ustanove, ali se to ne odnosi na "stanovnike" Guantanama jer oni nisu osuđeni. Zato bi u Sloveniju mogli doći samo na osnovi vlastitog iskazanog interesa kao slobodne osobe, temeljem zakona o strancima koji to sada ne omogućava, pojasnio je Zalar.

Prema sadašnjem zakonu o strancima stranac može zatražiti mogućnost boravka, pri čemu mora biti jasno da će za vrijeme boravka imati sredstva za život i zdravstveno osiguranje, nakon čega o njegovoj molbi odluku donosi državni organ. No, američka ideja o prepuštanju stanovnika Guantanama državama Europske unije je drugačija jer u Washingtonu očekuju da država primateljica unaprijed jamči da će određenu osobu primiti. Slovenija sada razmišlja o mogućoj promjeni zakona o strancima koji bi omogućio primanje određenih osoba na inicijativu Slovenije, a tek bi to mogao biti pravni temelj za primanje nekog od zatočenika iz Guantanama ako bi slovenska vlada donijela takvu političku odluku, pojasnio je slovenski ministar za pravosuđe.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙