FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenci ostaju u Afganistanu do kraja 2012.

Autor: lfia
LJUBLJANA, 26. siječnja 2011.(Hina) - Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta raspravljao je u srijedu o materijalu vlade u vezi s djelovanjem Slovenije u međunarodnoj operaciji ISAF u Afganistanu i potvrdio stajalište da će slovenski vojnici ondje ostati do kraja 2012. godine.

Ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u izlaganju pred članovima odbora rekao je da će slovenski vojnici koji sudjeluju u mentorskim programima (tzv. OMLT) uvježbavanja afganistanskih vojnika u Afganistanu ostati do kraja 2012. godine osim, kako je naglasio, u slučaju da se dogodi nešto "izuzetno dramatično".

Žbogar je rekao da Slovenija vjeruje u postupan prijelaz na stanje kad će, kako se očekuje, 2013. godine većinu sigurnosnih zadaća za razvoj Afganistana preuzeti domaće afganistanske snage, te da je u civilnim programima Slovenija spremna sudjelovati nakon 2012. godine ako za to bude osigurana sigurnosna infrastruktura.

Odbor je prihvatio sugestiju vlade da za sada nije potrebno donositi vremenski okvir za moguće povlačenje slovenskih vojnika iz Afganistana, kako je to tražila koalicijska stranka Zares.

Minjistrica obrane Ljubica Jelušič izjavila je u raspravi da Slovenija svoju politiku prema Afgansitanu treba koordinirati sa članicama NATO saveza i EU-om.

S druge strane, rezerve prema dokumentu iz kojega nije isključeno da će Slovenija možda skratiti rok za ostanak slovenskih vojnika u Afganistanu, ako bi se sigurnosne prilike jako pogoršale, kritizirali su članovi odbora iz oporbenih stranaka desnog centra. Oni su poručili da će on izazvati nepovjerenje u NATO savezništvu prema Sloveniji i čvrstoći preuzetih obveza, te da će zbog toga Slovenija ostati bez statusa nestalne članice UN-a za koji se ponovno kandidirala.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙