FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 18. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Svi saborski klubovi podržali su danas četiri sporazuma o prekograničnoj suradnji koje sufinancira Europska komisija, posebno pohvalivši iskorištenost tih sredstava. Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio objedinjenom raspravom o potvrđivanju četiriju sporazuma između Vlade RH i Europske komisije za korištenje dijela bespovratnih pretpristupnih sredstava EU za prekograničnu suradnju sa Srbijom, Crnom Gorom i BiH, te za sudjelovanje u transnacionalnim programima "Jugoistočna Europa" i "Mediteran". Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Karlo Đurašić uvodno je kazao kako se sporazumi o financiranju sklapaju za svaku godinu pojedinačno, na temelju odluke Vlade iz prosinca prošle godine, i to iz sredstava programa IPA. Izvijestio je da je Hrvatska do sada s Europskom komisijom sklopila sporazume o financiranju za navedene programe za 2007. i 2008., u ukupnom iznosu od 5,3 milijuna eura. Iz tih sredstava financirana su 43 projekta s partnerima iz regije. Sporazumi o prekograničnoj suradnji i sudjelovanju u transnacionalnim programima ukupno su "teški" 2,8 milijuna eura.

SLAVONSKI BROD - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor prilikom današnjeg posjeta holdingu Đuro Đaković d.d. u Slavonskom Brodu, nazočila je jutros na poligonu Kindrovo, nedaleko Slavonskog Broda, demonstraciji rada borbenog oklopnog vozila i tenkova M-84 i M-84D, koji se moderniziraju u Đuri Đakoviću. Predsjednik Uprave specijalnih vozila Đuro Đaković Bartol Jerković tom je prigodom istaknuo da borbeno oklopno vozilo Specijalna vozila Đuro Đaković proizvode za potrebe Oružanih snaga RH u suradnji sa finskom Patriom. U sklopu te suradnje do sada je hrvatskim Oružanim snagama isporučeno 24 oklopno-borbenih vozila, od kojih je 18 proizvedeno u Hrvatskoj, a od sljedećeg mjeseca svaki tjedan Oružanim snagama bit će isporučivano po jedno takvo vozilo. Riječ je o projektu vrijednom oko 180 milijuna eura, u okviru kojeg je do kraja 2012. predviđena proizvodnja ukupno 126 vozila, rekao je Jerković. Premijerka Kosor obići će u Slavonskom Brodu i prvo kogeneracijsko postrojenje na šumsku biomasu koje je vlastiti razvojni projekt tvrtke Đuro Đaković Holding d.d., a potom će biti nazočna obilježavanju 90. obljetnice te tvrtke.

ZAGREB - Predsjednik Disciplinskog suda Hrvatske odvjetničke komore (HOK), odvjetnik Ante Župić, u današnjem je priopćenju naveo da kažnjavanje zagrebačkog odvjetnika Ante Nobila nema veze s političkim progonom ili obranom interesa klijenta, već isključivo s nedopuštenim samoisticanjem i reklamom. "Odvjetnik je dužan u svom privatnom životu i u svom profesionalnom radu poštivati pravila Odvjetničke etike i Statuta Hrvatske odvjetničke komore čiji je član. Odvjetnik prilikom dobivanja licence za rad priseže da neće kršiti navedena pravila. Sukladno tim pravilima odvjetnik je u prvom redu dužan savjesno štititi, braniti i zastupati prava i interese svog klijenta svim zakonom dopuštenim sredstvima. Odvjetnik to čini na igralištu koje se zove sudnica u kojoj postoje pravila postupanja, a ne u novinama i televizijskim emisijama. Istim pravilima nije dopušteno odvjetniku da istupa u medijima komentirajući postupke u tijeku, u kojima zastupa ili brani svoje klijente. Postupanje odvjetnika protivno navedenim pravilima podliježe disciplinskoj odgovornosti", navodi se u priopćenju. Predsjednik HOK-ovog disciplinskog sudac smatra da odvjetnik Nobilo sudnicu često zamjenjuje medijima "komentirajući dokazni postupak pa i predočavajući dokaze novinarima umjesto sudu", što je nedopušteno.

ZAGREB - Šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren izjavio je danas kako EU od Hrvatske očekuje da primijeni konkretne mjere kako bi povećala transparentnost upravljanja državnih tijela, što je jedan od preduvjeta za borbu protiv korupcije, dodavši da je korupcija u Hrvatskoj prisutna u mnogim područjima. "Transparentnost i otvoreno upravljanje su jamstvo za društvo oslobođeno od korupcije. Korupcija je horizontalno prisutna u mnogim područjima u Hrvatskoj, a EU od Hrvatske očekuje konkretne mjere kako bi vratila povjerenje građana u institucije", kazao je Vandoren na otvaranju međunarodne konferencije "Transparentnošću i otvorenim upravljanjem protiv korupcije". Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je sudionicima konferencije poručio kako u Hrvatskoj postoji istinska želja da se razračuna s korupcijom. Kazao je kako je Hrvatska potpuno svjesna da korupcija nagriza temelje društva, te da treba vratiti povjerenje građana u institucije.

ZAGREB - Predstava "Krava na Mjesecu" u režiji Ivana Kristijana Majića, nastala prema motivima istoimenog animiranog filma Dušana Vukotića, premijerno će se izvesti večeras u Zagrebačkom kazalištu lutaka (ZKL), koje je, uz Budimpeštansko kazalište lutaka, produciralo tu predstavu. Riječ je o prvoj suradnji lutkarskih kazališta Zagreba i Budimpešte, u kojoj glume samo dva glumca - jedan hrvatski i jedan mađarski, na hrvatskom i mađarskom jeziku. Predstava je nadahnuta proslavljenim filmom jednog od vodećih predstavnika Zagrebačke škole crtanog filma i Oscarovca Dušana Vukotića "Krava na Mjesecu" iz 1959. To je priča o djevojčici kojoj je dosta da je zadirkuje jedan dječak, pa počne graditi raketu kojom će ga poslati na Mjesec. On povjeruje njezinim namjerama, pa se u strahu od neželjene sudbine počne bojati svega oko sebe, čak i jedne najobičnije, bezazlene krave.

ZAGREB - Društvo hrvatskih književnika (DHK) objavilo je Spomenicu u kojoj su obrađeni ljetopis, nakladništvo i časopisi tog društva u povodu 110. obljetnice njegova djelovanja. U proslovu Spomenice DHK 1900.-2000.-2010. predsjednik tog društva Borben Vladović među ostalim ističe da se u posljednjem desetljeću 19. stoljeća hrvatska književnost posebno razvila pa su književnici osjetili potrebu za književnom organizacijom i vlastitim književnim tijelom kako bi stekli ugled i poštovanje u hrvatskome javnom životu. Tako je, podsjeća Vladović, u sklopu Društva hrvatskih umjetnika na poticaj mladih književnika utemeljen Klub hrvatskih književnika s osnovnom namjerom da se u najskorije vrijeme osnuje društvo hrvatskih književnika.

OSIJEK - Uz cestu Čepin–Čepinski Martinci, 38-godišnji mještanin osječkog prigradskog naselja Čepina pronašao je tri ručne bombe, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava. Eksplozivna sredstva 38-godišnjak je pronašao u odvodnom kanalu jučer oko 14,20 sati. Na mjesto pronalaska izašao je djelatnik Odjela protueksplozijske zaštite ove PU, koji je bombe uklonio i odnio na sigurno, navodi policija.

DARUVAR - Policijska uprava bjelovarsko-bilogorske izvijestila je jutros o detaljima sinoćnje prometne nesreće u Daruvaru, u kojoj je smrtno stradala 73-godišnja pješakinja. Prometna nesreća dogodila se sinoć oko 19,20 sati kada je 50-godišnjak iz Daruvara vozeći škodu fabiju, daruvarskih oznaka, ulicom Ljudevita Gaja na pješačkom prijelazu vozilom udario pješakinju Mariju S. (1938.) iz Kampora s otoka Raba, koja je prelazila cestu. Očevidom je utvrđeno da je nakon udara 73-godišnja pješakinja pala na haubu automobila, a po zaustavljanju vozila pala je na kolnik. Pri tome je zadobila teške ozlijede, uslijed kojih je preminula u Domu zdravlja Daruvar. Kod vozača automobila alkotestiranjem nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, a također su mu uzeti krv i urin radi vještačenja. Protiv njega slijedi podnošenje kaznene prijave.

ZAGREB - U ponedjeljak, 21. veljače, počinje isplata doplatka za djecu za siječanj 2011., a dobit će ga 214.544 korisnika za 402.332 djece, priopćeno je danas iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Procjenjeno je da je za isplatu siječanjskog doplatka potrebno 143.366.224 kuna. Iz HZMO-a podsjećaju da se sve dodatne informacije o ostvarivanju prava na doplatak za djecu mogu dobiti svakim radnim danom od 8 do 16 sati, na INFO telefonima Zavoda 0800 - 63 63 63 (besplatni), 01/4891 - 666, kao i na web stranici Zavoda - www.mirovinsko.hr. Osnovne informacije dostupne su i preko mobilnih uređaja na adresi: http://www.mirovinsko.hr/mobile. U zavodu također podsjećaju korisnike dječjeg doplatka, koji su to pravo ostvarili za 2010., da trebaju obnoviti zahtjev do 28. veljače, da im se ne bi prekinula isplata od 1. ožujka 2011.

(Hina) xntod ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙