FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U novom valu privatizacije Rusija prodala 10-postotni udio u VTB-u

Autor: mkuz
MOSKVA, 14. veljače 2011. (Hina/AFP) - Rusija je prodajom 10-postotnog udjela u državnoj banci VTB stranim i domaćim investitorima uprihodila više od 3,2 milijarde dolara u prvoj velikoj transakciji u očekivanom novom valu privatizacije, objavila je vlada u ponedjeljak.

Kako je priopćila vlada, ponude inozemnih i domaćih ulagača više su nego dvostruko premašile ciljanu vrijednost transakcije, te je prodajom ostvaren prihod od 95 milijardi rubalja (3,2 milijarde dolara). Vlada je naglasila da je riječ o "najuspješnijoj ponudi dioničkog kapitala na ruskom tržištu" u razdoblju nakon financijske krize.

Vlada nije otkrila imena najvećih novih dioničara u VTB-u ali je izvijestila da su "mnoge velike američke, europske, bliskoistočne i azijske tvrtke po prvi put uložile znatna sredstva u rusko gospodarstvo."

Rusija je prošle godine predstavila veliki petogodišnji plan privatizacije putem kojeg planira prikupiti oko 60 milijardi dolara. Program predstavlja dramatičnu promjenu u ruskoj politici, nakon desetljeća u kojem je vlada povećavala kontrolu nad ključnom imovinom.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙