FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Natječaj za treći krug privatizacije 3. maja

Autor: dduk
ZAGREB, 24. siječnja 2011. (Hina) - Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) objavio je danas javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju 83,32 posto riječkog brodogradilišta 3. maj po posebnim uvjetima, odnosno po početnoj cijeni od jedne kune, a rok za podnošenje ponuda je 2. veljače ove godine do 14 sati.

Hrvatska je Vlada 20. siječnja odbila ponudu njemačkog Crown Investmenta zbog problema koje ima tvrtka koja stoji iza tog ponuđača, austrijski A-Tec, te odlučila raspisati novi natječaj za privatizaciju riječkog 3. maja.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač na prošlotjednoj je sjednici Vlade objasnio da je austrijska kompanija A-Tec krajem prošle godine zapala u teškoće i proglasila insolventnost, a početkom siječnja izvijestila da iz tih problema nije izišla i da ne može procijeniti kada bi mogla izići, pa je uz suglasnost Europske komisije predloženo raspisivanje novog natječaja za privatizaciju 3. maja.

S obzirom na interes koji su u međuvremenu pokazali neki zainteresirani, vjerujem da to neće ugroziti tijek pregovora s EU, te da ćemo dobiti kvalitetnog investitora, rekao je prošli tjedan Popijač i najavio da će rok za predaju ponuda biti deset dana.

HFP je danas na svojim web stranicama te u nekim dnevnim listovima objavio javni poziv za prodaju objedinjenog državnog portfelja od 1.051.038 dionica ili 83,32 posto dionica 3. maja, po početnoj cijeni od jedne kune, a obvezni su uvjeti isti kao u drugom krugu.

Tako se od potencijalnih ponuditelja traži da izrade i dostave program restrukturiranja koji mora biti sukladan Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Hrvatske i Europskih zajednica i njihovih država članica, odnosno pravilima Europske unije i Republike Hrvatske o državnim potporama poduzetnicima u teškoćama.

Restrukturiranje mora uključiti i kompenzacijske mjere kroz smanjivanja kapaciteta te vlastiti doprinos ponuditelja od najmanje 40 posto u ukupnim troškovima restrukturiranja.

Program restrukturiranja moraju odobriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Europska komisija.

Ponuditelj mora predložiti i plan podmirenja obveza prema bankama osiguranih državnim jamstvima, preuzeti obvezu davanja jamstva od strane prvoklasne banke kao zamjenskog jamstva za sve obveze po državnim jamstvima izdanim za avansna jamstva za izgradnju brodova te preuzeti obvezu povećanja temeljnog kapitala u novcu iz vlastitih sredstava.

Od ponuditelja se traži i usklađivanje proizvodnih kapaciteta 3. maja s onima koji proizlaze iz obveze smanjivanja ukupnih kapaciteta hrvatskih brodogradilišta obuhvaćenih privatizacijom za najviše 21,15 posto, u sklopu kompenzacijskih mjera dogovorenih s Europskom komisijom.

U natječaju se traži i preuzimanje obveze zadržavanja na snazi kolektivnih ugovora, izrada procjene potrebnog broja zaposlenih po završetku restrukturiranja te izrada plana i osiguravanje zbrinjavanja viška zaposlenih tijekom restrukturiranja.

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙