FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

N. Končar u "3. maju"

Autor: dsil
RIJEKA, 11. veljače 2011. (Hina) - Trenutno najveći problem u postupku privatizacije riječkog brodogradilišta "3. maj" je visinu naknade za pomorsko dobro, koja ne bi smjela biti veća nego što je u drugim brodogradilištima u EU, izjavio je vlasnik i direktor tvrtke Jadranska ulaganja Nenad Končar, koji se danas sastao s predstavnicima Uprave i sindikata u "3. maju".

Jadranska ulaganja za sada ne namjeravaju povući ponudu za kupnju "3. maja" unatoč Vladinoj odluci o povećanju naknade za korištenje pomorskog dobra, kazao je Končar u izjavi za novinstvo nakon sastanka.

Istaknuo je kako samo traže jednake uvjete na tržištu s drugim brodogradilištima u EU i osiguranje ravnopravne tržišne utakmice za hrvatska brodogradilišta ističući kako ta naknada ne bi smjela ovdje biti veća nego što je u drugim brodogradilištima u EU.

"Trenutno smo još dosta daleko od finaliziranja odnosno potpisivanja ugovora o preuzimanju" kazao je.

Na pitanje o ponudi budućeg proizvodnog programa rekao je da će se nastaviti s proizvodnjom brodova s težnjom ka izgradnji sofisticiranijih brodova s višom dodanom vrijednošću, ali i drugim poslovima, kao što su spremnici za koje je Janaf raspisao natječaj.

Na pitanje zbog čega su oklijevali dati ponudu na dva prethodna natječaja za privatizaciju, Končar je odgovorio da je brodograđevno tržište doživjelo veliki pad potražnje zbog financijske krize, a da se sad oporavlja.

"Prošle godine nije bilo narudžbi a ove godine ih ima. Trenutno se borimo za bolje narudžbe", kazao je.

Izazio je spremnost za ulaganjem 39 milijuna eura u "3. maj", 100 milijuna eura u Brodotrogir i 44 milijuna eura u brodogradilište Krajlevicu, za čiju privatizaciju je njegova tvrtka podnijela ponude.

Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u "3. maju" Juraj Šoljić je nakon sastanka ocijenio da je ovakvu privatizaciju nametnula EK te da se poduzima nepotrebno.

"3. maj je mogao ostati sam svoj ili da ga privatiziraju radnici ili netko drugi, ali ne u ovako kratkom roku", rekao je Šoljić.

Povjerenstvo za privatizaciju brodogradilišta, kojega je Šoljić član, zahtijevat će od potencijalnog vlasnika da dopuni i objasni stavke u ponudi, rekao je.

Šoljić je zamolio Vladu da intervenira u slučaju najsvježije blokade društva Motori i dizalice u okviru grupacije "3. maj" nad kojim je Financijska policija pokrenula ovrhu zbog neplaćenih doprinosa i izdvajanja za mirovinsko osiguranje, kako bi radnici u ponedjeljak primili plaće.

Tvrtka Jadranska ulaganja predala je ponude za privatizaciju brodogradilišta "3. maj" kao jedini ponuđač u trećem krugu privatizacije za ovo brodogradilište. Ranije je predala ponude i za privatiziranje brodogradilišta Brodotrogir i Kraljevica.

(Hina) xdsil yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙