FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS protiv privatizacije narodnih dobara

Autor: dmar
ZAGREB, 28. siječnja 2011. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) protive se mogućoj privatizaciji ili davanju u koncesije hrvatskih javnih, narodnih dobara, priopćeno je danas iz NHS-a.

NHS nije protiv privatizacije tvrtki u državnom vlasništvu, ali se odlučno protivi rasprodaji hrvatskog nacionalnog blaga, stoji u pismu upućenom premijerki Jadranki Kosor.

Jednako je neprihvatljiva teza kako je država, dakle Vlada, po naravi stvari loš gospodar u tvrtkama pa ih zbog toga treba prodati. Tvrtke u državnom vlasništvu narodno su dobro, a javna poduzeća i od posebnog nacionalnog interesa, pa njima treba upravljati krajnje odgovorno, brižno i skrbno, ističe NHS.

U Hrvatskoj je već niz godina na sceni političko upravljanje narodnom imovinom, pri čemu političke elite svoje interese nadređuju narodnim kroz nadzorne odbore i uprave birane prema političkoj podobnosti, a ne sposobnosti.

Promjene u biranju članova nadzornih odbora, konačno prema sposobnosti, trebale bi voditi u pravcu promjena i uprava u tim tvrtkama prema istim načelima, smatra NHS.

Kao što ni jedna vlast ne može donositi odluke o udruživanju i razdruživanju Hrvatske bez volje naroda, tako bez volje naroda ne smije ni rasprodavati ili predavati na dugogodišnje upravljanje ono što se naziva općim, narodnim dobrima i interesima.

Trenutne se praznine u državnoj blagajni ne smiju puniti rasprodavanjem narodnog blaga ili predavanjem suvereniteta nad vodom (na kopnu ili moru), nad šumama, cestama, električnom energijom itd. Ako se strancu isplati uzeti u dugogodišnju koncesiju upravljanje autocestama, onda ili Hrvatska ima problem u upravljanju tim dobrom pa model treba mijenjati ili će stranac zarađivati na zakidanju zaposlenih, kvaliteti održavanja i "deranju" hrvatskih građana i drugih korisnika autocesta, upozorava NHS.

Sindikati stoga traže da se u Hrvatskoj donese široko usuglašena strategija upravljanja narodnom imovinom koja će sadržavati i nastavak privatizacije uz jasno određenje što se ne može, ne smije prodavati niti davati u koncesiju ni pod koju cijenu, pri čemu bi suprotno postupanje bilo ravno nacionalnoj izdaji.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙