FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seljaci zbog zemlje traktorima blokirali središte Đakova

Autor: szup
ĐAKOVO, 17. veljače 2011. (Hina) - Stotinjak poljoprivrednika prosvjedovalo je danas pred zgradom gradske uprave Đakova te istovremeno s 20-ak traktora blokiralo najuže središte grada kako bi izrazili nezadovoljstvo prijedlogom raspodjele državne zemlje u 20-godišnji zakup.

Prosvjed i blokada trajali su dok je u gradskoj vijećnici zasjedalo Gradsko vijeće od čijih su vijećnika prosvjednici zahtijevali da se ne izglasa prijedlog odluke o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.

Blokada je prekinuta oko 17 sati, nakon što je vladajuća većina u Gradskom vijeću, nakon višesatne rasprave, izglasala odluku.

Većina oporbe, predvođene HDZ-om, prije glasovanja je napustila sjednicu, uz poruku da ne želi preuzeti odgovornost za tako lošu odluku te da je zemlja podijeljena uz niz propusta.

Organizator prosvjeda bio je Hrvatski seljački savez Đakovštine čiji je predsjednik Zdenko Brataljenović rekao kako je gradsko povjerenstvo državnu zemlju podijelilo po stranačkim i rodbinskim linijama.

U zakup ide oko 3.400 hektara, a na natječaj su stigle 193 ponude. Povjerenstvo je više od pola tog zemljišnog fonda, oko 1.900 hektara, raspodjelilo među samo 30-ak natjecatelja, oko 130 ostalih sudionika treba se zadovoljiti s preostalom zemljom, a 27 natjecatelja nije dobilo ni metar zemlje», rekao je Brataljenović.

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković ističe da je povjerenstvo svoj posao odradilo po zakonu, a ocjenjuje to i predsjednik povjerenstva Tomislav Vuković.

Gradonačelnik Đakova je poručio kako je grad s Ministarstvom poljoprivrede dogovorio da sve čestice na kojima ne bude prigovora idu u daljnju proceduru i uvođenje u posjed, dok će čestice s osnovanim prigovorima biti vraćene na doradu, a razmatrat će ih mješovito povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika grada i resornog ministarstva.

(Hina) xsela ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙