FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed ratara ispred Đakovštine

Autor: sela
ĐAKOVO, 8. veljače 2011. (Hina) - Preostala imovina propale mlinsko pekarske industrije Đakovštine d.d. u stečaju na idućoj, 7. po redu dražbi, bit će ponuđena na prodaju po početnoj cijeni umanjenoj za 25 posto od prethodnog kruga prodaje održanog početkom siječnja kada je početna cijena za preostale dvije hale i jednu česticu bila oko 4,5 milijuna kuna.

Odlučio je to Odbor vjerovnika Đakovštine na današnjem zasjedanju, tijekom kojeg je na ulazu u tvrtku prosvjedovalo stotinjak od 520 poljoprivrednika koji su urod Đakovštini predali prije gotovo dvije godine, a koji im do danas nije isplaćen nego je nestao u prošlogodišnoj aferi "nestalo žito iz đakovačkih silosa". Njih 520 predalo je oko 8000 tona uroda vrijednih 6,7 milijuna kuna.

Oni nisu ušli u prošlogodišnje vladino obeštećenje kada je država za predano, a nestalo žito iz đakovačkih silosa, obeštetila oko 2000 seljaka.

Problem 520 poljoprivrednika utvrđen je naknadno, a većinom je riječ o onima što su fakturirali predanu robu.

Ljetos im je država nagovijestila da bi se njihov problem mogao riješiti na način da se ona, odnosno Ministarstvo financija, odrekne prava nad jednom od hala preostalih za prodaju, a čija je prvotna vrijednost bila 7,2 milijuna kuna.

No, nakon prošle dražbe, vrijednost joj je smanjena na 2,7 milijuna kuna, a uz dodatnih 25 posto smanjenja, past će na 2,02 milijuna kuna, zbog čega seljaci strahuju da ni njenom prodajom neće biti namireni. Ponovio je to na prosvjedu predsjednik Udruge Brazda Mato Brlošić.

"Ne želimo dvostruke kriterije. Ako je država lani mogla obeštetiti 2000 seljaka, onda mora i nas", kazao je Brlošić.

Dragutin Dukić, ispred seljaka Požeško-slavonske županije, ocijenio je kako na ovom slučaju ministar poljoprivrede Petar Čobanković polaže ili ne polaže ispit iz razumijevanja za ovaj kraj, dok je osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak seljacima poručio da imaju potporu županije.

Podršku im je danas dao i gradonačelnik Đakova i saborski zastupnik Zoran Vinković ocjenivši da ih država može namiriti iz robnih zaliha.

Prosvjednici traže od Vlade i Ministarstva poljoprivrede rješenje svog problema u idućih desetak dana. U protivnom najavljuju blokadu Đakovštine d.d. u stečaju.

(Hina) xsela yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙