FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zajednica Bunjevaca ne-Hrvata traži odgovornost vodstva vojvođanskih Hrvata

Autor: jsta
SUBOTICA, 17. veljače 2011. (Hina) - Nacionalno vijeće Bunjevaca, koje niječe hrvatsku pripadnost, traži da se utvrdi odgovornost vodstva hrvatske manjine u Srbiji i pojedinaca te zajednice jer "negira postojanje autohtone nacionalne manjine pod imenom Bunjevci", objavili su u četvrtak vojvođanski mediji.

Čelnici bunjevačke zajednice reagirali su na otvoreno pismo vojvođanskih Hrvata koje je u srijedu od srbijanskoga i hrvatskoga državnoga vodstva zatražilo da se prestane s poticanjem umjetne podjele bačkih Hrvata na Bunjevce i Hrvate.

Bunjevačko nacionalno vijeće, koje okuplja Bunjevce ne-Hrvate, zahtijeva od državnih tijela da "pokrenu odgovarajući postupak radi utvrđivanja kaznene odgovornosti pojedinaca koji su u potpisu "otvorenog pisma", u vezi s osporavanjem prava građana na izjašnjenje o svojoj nacionalnoj pripadnosti i negiranjem postojanja autohtone nacionalne manjine pod imenom Bunjevci, suprotno ustavu i zakonu Republike Srbije".

Bunjevci su, piše u priopćenju, izloženi negiranju i asimilaciji koju dugo godina sustavno i lukavo provode pojedine institucije uz potporu pojedinaca, navodno intelektualaca, iz hrvatskoga nacionalnog okružja.

Pitanje podrijetla Bunjevaca ponovno je aktualizirano zbog popisa stanovništva u Srbiji u listopadu ove godine.

Dio bunjevačke zajednice u Bačkoj niječe hrvatsko podrijetlo i od države traži da im omogući učenje bunjevačkoga govora u školama i osnivanje nacionalnih institucija.

Vodstvo hrvatske manjine drži da pojedina državna tijela i mediji podupiru takvu umjetnu podjelu bačkih Hrvata na Bunjevce i Hrvate.

U otvorenom pismu predsjednicima Hrvatske i Srbije te čelnicima državnih tijela zatražili su da se prekine ta praksa "denacionalizacije dijela hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini".

(Hina) xjsta ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙