FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki veleposlanik u BiH protiv trećeg entiteta

Autor: zkre
MOSTAR, 11. veljače 2011. (Hina) - Američki veleposlanik u BiH Patrick S. Moon usprotivio se u petak uspostavi zasebnog hrvatskog entiteta u BiH, zauzimajući se za popravljanje pozicije hrvatskoga naroda unutar sadašnjih struktura države i sudjelovanje njihovih stranaka u vlasti.

"Sjedinjene Države smatraju da Hrvati u ovoj zemlji moraju imati zaštićena prava te želimo vidjeti snažnu ulogu Hrvata u novoj vladi. Ne smatramo kako ovi prijedlozi o trećem entitetu predstavljaju pravi korak. Smatramo kako u stvari idu u krivom smjeru, kao korak natrag", rekao je Moon u Mostaru.

Dodao je da se trebaju poduzeti različite reforme koje bi ojačale poziciju Hrvata.

"Mi smatramo da postoje koraci koji se mogu poduzeti, a kojim bi se ojačala prava Hrvata u zemlji BiH. Što se tiče nekih konkretnih rješenja, mi zaista nemamo stajalište, ali vrlo čvrsto zagovaramo da je potrebno osigurati jednaka prava za sve", rekao je Moon.

Pri tome je pozvao hrvatske stranke koje zagovaraju reforme da predstave svoje prijedloge unutar institucija države i vlada u kojima će sudjelovati.

Američki veleposlanik pozvao je pritom političke stranke da što prije ustroje nove vlasti na temelju rezultata izbora.

"Potrebna je jaka koalicija koja uključuje sva tri naroda u Bosni i Hercegovini. Što se prije to dogodi, bit će bolje", objasnio je.

Više od četiri mjeseca nakon održanih općih izbora, nije uspostavljena vlast u BiH. Pregovori su zapeli zbog pokušaja SDP-a BiH da iz vlasti isključi dva HDZ-a u BiH i istodobnog inzistiranja ove dvije stranke, za koje je glasovao najveći broj Hrvata, da zauzmu najvažnije hrvatske pozicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙