FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 30. siječnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta do 15,30 sati.

KAIRO- Egipatski predsjednik Hosni Mubarak posjetio je vojni stožer i sastao se s glavnim zapovjednicima, izvijestili su državni mediji u Kairu na koje se poziva Reusters, podsjećajući da prosvjednici i dalje traže Mubarakov odlazak s vlasti. Državna televizija prikazala je sastanak Mubaraka s novoimenovanim potpredsjednikom Omarom Sulejmanom, ministrom obrane Mohamedom Huseinom Tantavijem, načelnikom glavnom stožera Sami al-Ananon i ostalim zapovjednicima. Državna novinska agencija je javila da je Mubarak došao u pregled stožera oružanih snaga zaduženog za sigurnosne operacije. Najmanje 102 osobe, od kojih 33 u subotu, ubijene su u Egiptu od utorka kada su počeli proturežimski prosvjedi.

DŽEDA - Organizacija islamske konferencije (OIK) pozvala je u nedjelju na najveću moguću suzdržanost i na zaštitu ljudskih života te državne i privatne imovine u Egiptu, a njezin je glavni tajnik Ekmeledin Ihsanoglu rekao da je veoma zabrinut zbog nasilja u toj zemlji. "Opirući se na svoju baštinu, povijest i vrijednosti, Egipat je kadar prevladati sadašnju krizu na miran način i nastaviti ostvarivati zadaću koja mu je povjerena na arapskoj i na međunarodnoj pozornici". U Egiptu, koji je član OIK-a, od utorka traju još neviđeni narodni prosvjedi protiv režima predsjednika Hosnija Mubaraka koji je na vlasti već 30 godina. Preko 100 osoba je poginulo od početka prosvjeda, po podatcima agencije France Presse utemeljenim na medicinskim i sigurnosnim izvorima.

TUNIS - Predstavnik tuniske islamističke oporbe Rašid Ganuši doputovao je u nedjelju oko podneva u Tunis, nakon više od 20 godina provedenih u egzilu, u vrijeme režima predsjednika Ben Alija, a dočekale su ga stotine oduševljenih pristaša. U terminalu zračne luke gdje se okupio velik broj ljudi, dočekale su ga stotine pristaša pokreta Ennahda, natiskani ispred izlaznih vrata za letove British Airwaysa. Po strani je stajala skupina od više desetaka pristaša sekularnosti koji su nosili transparente protiv fundamentalizma. Rašid Ganuši koji je jutros napustio London u društvu jedne kćeri, rekao je uoči polijetanja da je "jako sretan". "Danas se vraćam kući, ali se vraćam i arapskom svijetu", rekao je Ganuši koji će uskoro navršiti 70 godina, a vraća se u domovinu tek dva tjedna nakon Ben Alijeva pada 14. siječnja.

KARTUM - Sudanska policija u nedjelju je palicama pretukla i uhitila studente koji su prosvjedovali u Kartumu, tražeći od vlade da podnese ostavku, a na to su ih potaknuli nedavni prosvjedi u susjednom Egiptu, prenose agencije. Nekoliko stotina naoružanih pripadnika specijalne policije bacilo je suzavac na studente koji su prosvjedovali u središtu Kartuma i u dvama sveučilištima u glavnome gradu. Agencije javljaju da je sveučilišta opkolila policija. Studenti su na policajce i njihove automobille bacali kamenje. Grupa "Mladi za promjene" okupila je više od 15.000 članova. "Sudanski narod neće više šutjeti", piše na Facebook stranicama. "Vrijeme je da zatražimo svoja prava i dobijemo ono što je naše uz pomoć mirnih prosvjeda." Sudan i Egipat veže jedinstvo tijekom britanske kolonijalne vladavine. Događaji u Egiptu bez presedana potaknuli su nezadovoljne stanovnike na sličnu akciju u Sudanu gdje su prosvjedi bez prethodnog dopuštenja, koje se rijetko daje, protuzakoniti.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙