FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: slabost maloprodaje izazvala pad cijena dionica

Autor: neba
NEW YORK, 16. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Neočekivano slabi podaci o prometu u trgovini na malo u SAD-u izazvali su u utorak pad cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je Dow Jones indeks oslabio drugi dan zaredom.

Dow Jones indeks oslabio je 41 bod, ili 0,34 posto, na 12.226 bodova, dok je S&P 500 pao 0,32 posto, na 1.328 bodova, a Nasdaq indeks 0,46 posto, na 2.804 boda.

Jučer je objavljeno da je promet u američkoj maloprodaji u siječnju ojačao samo 0,3 posto, što je najmanji rast od lipnja prošle godine i upola manji od očekivanja analitičara.

To je zabrinulo ulagače, s obzirom da je potrošnja jedan od najvažnijih pokretača američkog gospodarstva.

„Sve je više kompanija zabrinuto zbog rasta ulaznih cijena. Više cijene energenata i sirovina polagano prebacuju na krajnje potrošače, a to šteti potrošnji i maloprodaji. Ako ne porastu plaće, ljudi će trošiti manje“, kaže Kim Caughey Forrest, analitičarka u tvrtki Fort Pitt Capital Group.

Odmah nakon objave podataka o maloprodaji S&P indeks trgovačkog sektora osjetno je pao, no kasnije je uspio nadoknaditi početne gubitke, pa je trgovanje završio na razini prethodnoga dana.

Najveći je, pak, gubitnik bio energetski sektor, jer je cijena nafte pala za više od 1 posto, zbog bojazni ulagača od slabljenja potražnje. S&P indeks energetskog sektora oslabio je 1,1 posto, pri čemu je dionica Exxon Mobila pojeftinila 2,3 posto.

Među najvećim je dobitnicama, pak, bila dionica Della, s rastom cijene od 5 posto, nakon što je taj drugi po veličini svjetski proizvođač osobnih kompjutora izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Osim izvješća o maloprodaji, jučer je objavljeno da su osjetno porasle uvozne cijene, te da je industrijska aktivnost u državi New York dosegnula najvišu razinu u osam mjeseci.

„Puno je konfliktnih podataka. Mršav obujam trgovanja pokazuje da su ulagači neodlučni: kada doista nemate ideja, tada ne trgujete“, kaže Kim Caughey Forrest.

Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 7,13 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,47 milijardi.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio 8 naprema 5.

Odnos između dnevnih dobitnika i gubitnika već se dulje vrijeme smanjuje, što pokazuje da se uspon indeksa zahvaljuje dobicima sve manjeg broja dionica, a to je, kažu analitičari, znak da tržište slabi.

„Obujam trgovanja nije bio spektakularan u većem dijelu ovog bikovskog tržišta. Možda smo pred korekcijom cijena na niže, no to ne znači da je tržište dosegnulo vrhunac. Po pitanju dionica sada sam neutralniji nego ikada posljednjih godina“, kaže Ken Fisher, direktor u tvrtki Fisher Investment.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,38 posto, na 6.037 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 posto, na 7.400 bodova, a pariški CAC 0,33 posto, na 4.110 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙