FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska uspješno prodala obveznice uz niže kamate

Autor: mpuk
MADRID, 15. veljače 2011. (Hina/AFP) - Španjolska je u utorak prikupila 6,17 milijardi eura prodajom kratkoročnih dužničkih papira po nižim kamatama nego na prethodnoj sličnoj aukciji, što navodi na zaključak da tržišta imaju više povjerenja u njezinu sposobnost da smanji proračunski manjak.

Ministarstvo financija objavilo je da je prikupilo 4,97 milijarde eura prodajom jednogodišnjih trezorskih zapisa, uz prosječan prinos od 2,41 posto, u usporedbi s 2,947 posto prinosa na prošloj aukciji, održanoj 18. siječnja.

Prikupljeno je i 1,2 milijarde eura prodajom 18-mjesečnih zapisa, uz kamatnu stopu od 2,94 posto. Na prošlomjesečnoj aukciji kamata je iznosila 3,367 posto.

Ukupna vrijednost ponuda iznosila je je 16,7 milijarde eura, pri čemu je Španjolska prodajom jednogodišnjih i 18-mjesečnih zapisa planirala prikupiti između 5,5 milijardi i 6,5 milijardi eura.

Bojazni da će Španjolska biti prisiljena zatražiti međunarodnu pomoć kakva je pružena Irskoj i Grčkoj potaknule su prošle godine nagli skok prinosa na španjolske obveznice.

U međuvremenu je premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero obećao da će u ovoj godini srezati proračunski manjak na 6,0 posto BDP-a. Do 2013. trebao bi biti sveden unutar propisanih granica EU-a od maksimalno 3,0 posto BDP-a. U 2009. manjak je iznosio 11,1 posto a u 2010. 9,3 posto BDP-a.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙