FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugal prodajom obveznica namaknuo 3,5 milijardi eura

Autor: vmom
LISABON, 8. veljače 2011. (Hina/AFP) - Portugal je u ponedjeljak namaknuo 3,5 milijardi eura prodajom petogodišnjih obveznica, koja je privukla dvostruko veću potražnju u odnosu na ponuđeni iznos, uz kamatnu stopu u skladu s tržišnima.

Kako je objavio globalni bankovni div HSBC, ponude za kupnju obveznica dosegnule su iznos od 7,5 milijardi eura, dvostruko time premašivši vrijednost ponuđenih obveznica koje su prodane uz efektivnu kamatnu stopu od 6,45 posto. Usporedbe radi, kamatna stopa za petogodišnje obveznice na sekundarnom tržištu iznosi 6,489 posto.

Ministarstvo financija objavilo je da je prodaja obveznica privukla golemu potražnju. Pribavljenim iznosom Portugal, koji muku muči sa sređivanjem stanja državnih financija, pokrio je 30 posto iznosa koji mu je ove godine potreban za podmirenje srednjoročnih i dugoročnih zahtjeva za financiranjem, tumače dalje u ministarstvu.

Portugalska agencija za državni dug prodala je obveznice putem bankovnog konzorcija na čelu s Barclays Capitalom, BNP Paribasom, Caixa-Banco de Investimento, Deutsche Bankom, HSBC-om i Morgan Stanleyem.

Riječ je o prvoj prodaji portugalskih obveznica putem bankovnog konzorcija, a ne na otvorenoj aukciji, od veljače prošle godine, što analitičari tumače kao moguću važnu prekretnicu u nastojanjima vlade u Portugalu da pribavi sredstva na tržištu novca.

Po riječima Frederica Gabizona iz francuskog ogranka HSBC-a, stav ulagača prema Portugalu, koji je donedavno smatran idućim potencijalnim kandidatom za pomoć EU-a i MMF-a nakon Grčke i Irske u prošloj godini, u potpunosti se promijenio.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙