FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trichet ne vidi prijetnje srednjoročnoj stabilnosti cijena

Autor: vmom
FRANKFURT, 3. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Inflacija u eurozoni vjerojatno će dodatno ojačati i mogla bi većinu godine provesti iznad ciljane razine koju je odredila Europska središnja banka (ECB), no zasad ne prijeti srednjoročnoj stabilnosti cijena, poručio je u četvrtak čelnik ECB-a Jean Claude Trichet.

Godišnja stopa inflacije u eurozoni u siječnju je dodatno ubrzala, dosegnuvši 2,4 posto, čime se još više udaljila od ciljane ECB-ove razine od nešto ispod dva posto.

Trichet prognozira da će se zadržati iznad dva posto najveći dio 2011. godine.

"I dalje uočavamo dokaze kratkoročnih pritisaka na jačanje ukupne inflacije, poglavito zahvaljujući cijenama energenata i roba", kazao je na tiskovnoj konferenciji po završetku zasjedanja na kojem je potvrđena važeća kamatna stopa na rekordno niskih jedan posto.

"To zasad ne utječe na našu ocjenu da će kretanja cijena ostati u skladu s relevantnim bančinim ciljevima glede stabilnosti cijena. Istovremeno je vrlo važno pomno pratiti razvoj situacije", kazao je Trichet.

Njegove su izjave pogodile tečaj eura, koji se naglo spustio na 1,3662 dolara, dok je na samom početku tiskovne konferencije stajao oko 1,375 dolara.

"Temeljna poruka glasi da nema potrebe za skorašnjim podizanjem kamatnih stopa", kazao je Boris Schlossberg, direktor valutnih istraživanja u GFT-u u Njew Yorku.

Trichetovi komentari više manje su u skladu s onima s prošlomjesečnog sastanka, kada je ozbiljnije govorio u vezi prijetnji za jačanje inflacije, istaknuvši da bi rizici za inflaciju, iako zasad uglavnom uravnoteženi, mogli ići u smjeru njezina jačanja.

"Ostajemo uglavnom na stajalištu odnosno ocjeni, kakvo smo zauzeli prošli mjesec", kazao je čelnik ECB-a.

Osvrnuvši se na program otkupa državnih obveznica članica eurozone, uvedenog s ciljem pomoći posrnulim članicama eurozone, Trichet je potvrdio njegov nastavak.

Prošli tjedan ECB je privremeno obustavio otkup obveznica, prvi put od listopada, slijedom smirivanja situacije na tržištu obveznica i učestalijih ocjena da bi krizni fond eurozone EFSF u budućnosti trebao preuzeti takvu ulogu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙