FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija razmješta rakete na prijepornim otocima blizu Japana

Autor: akoz
MOSKVA, 15. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Rusija će poslati nove protuzračne sustave, koji bi mogli uključiti i rakete S-400, na otoke zbog kojih se Moskva spori s Japanom, izvijestila je u utorak agencija RIA pozivajući se na izvor iz glavnog stožera ruske vojske.

Rusija je zaposjela četiri japanska otoka potkraj Drugog svjetskog rata, a svoje stajalište da je to njezin teritorij potkrjepljuje planovima o većim ulaganjima i jačanjem vojne nazočnosti. Japan nikada nije priznao gubitak tih otoka na jugu Kurila, a taj prijepor godinama opterećuje odnose dviju zemalja.

"Postrojbi će biti priključena protuzračna brigada", prenijela je RIA izjavu iz izvora iz glavnog stožera. Protuzračni sustav tvorit će oružja kratkog i dugog dometa, a možda i ruski sustav S-400 zemlja-zrak.

Novinska agencija Interfax prenijela je izjavu toga izvora koji niječe tu informaciju, a glasnogovornik ministarstva obrane odbio je vijest potvrditi ili zanijekati.

Sustav S-400 može presresti i uništiti ciljeve u zraku na udaljenosti do 400 kilometara, što znači da može pogoditi zrakoplove i rakete nad Japanom, navela je RIA.

(Hina) xakoz ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙