FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ni Rusija ni Japan ne popuštaju oko Kurila

Autor: rtom
MOSKVA, 11. veljače 2011. (Hina/AFP) - Rusija i Japan ne popuštaju u stajalištima oko Južnih Kurila, otočja na koje Tokio polaže pravo, a Sovjetski Savez ga je pripojio 1945., pokazala je konferencija za novinare koju su dvojica ministara vanjskih poslova održala nakon zategnutog susreta u petak u Moskvi.

"Sjeverna područja (japanski naziv za Južne Kurile) povijesno su područje Japana. To je povijesna istina i međunarodno pravo", rekao je na zajedničkoj konferenciji za tisak japanski ministar Seiji Maehara.

Njegov ruski kolega Sergej Lavrov je pak rekao da napretka ne može biti sve dok Tokio ne odustane od svog radikalnog stajališta.

Poručio je da je Rusija otvorena za pregovore o mirovnom sporazumu, ali bez preduvjeta i bez jednostranih povijesnih teorija.

Maehara je u glavni grad Rusije doputovao nakon verbalnog okršaja Moskve i Tokija oko otočja zbog kojih dvije zemlje 65 godina nisu potpisale mirovni sporazum.

Japanski premier Naoto Kan uznemirio je Moskvu u ponedjeljak kada je nazvao "neoprostivom uvredom" posjet ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva tom otočju. Na tu je izjavio Medvedev najavio da će Moskva pojačati svoju vojnu nazočnost na otočju braneći "neotuđiv" suverenitet" tog "strateškog" područja.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙