FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lavrov počeo posjet Londonu

Autor: kgab
ZAGREB/MOSKVA, 14. veljače 2011. (Hina) - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov počeo je u ponedjeljak posjet Londonu gdje će razgovararati o bilateralnim odnosima s visokim britanskim dužnosnicima, javljaju ruski mediji.

Lavrov će se sastati u utorak s britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom, a također je predviđen sastanak s premijerom Davidom Cameronom.

"Moskva se nada da će posjet ruskog ministra vanjskih poslova omogućiti jačanje pozitivnih trendova u odnosima s Britanijom", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Lukaševič.

Međutim, stručnjaci smatraju da će se unatoč ohrabrujućim trendovima Lavrovljev posjet održati u napetom ozračju, navode mediji. Nedavni skandal oko protjerivanja Lukea Hardinga, dopisnika Guardiana iz Moskve zategnuo je odnose koji su od ranije opterećeni nekim pitanjima. Među njima je zatvaranje većine ureda British Councila u Rusiji 2008. godine, te ubojstvo bivšeg ruskog obavještajca Aleksandra Litvinjenka u Londonu.

Britanski novinar Luke Harding se vraćao iz Londona u Moskvu ranije ovoga mjeseca, a u zračnoj luci ga je dočekala ruska policija, zadržala 45 minuta i ukrcala ga na sljedeći let za London rekavši da mu je zabranjen ulaz u Rusiju. Među raznim temama o kojima je Harding pisao u posljednje vrijeme ističu se depeše WikiLeaksa u kojima se navodi da je Rusija pod vodstvom Vladimira Putina "postala virtualna mafijaška država".

Hardingu je dopušteno da se vrati u Rusiju u nedjelju, ali mu nije ponuđeno nikakvo službeno objašnjenje. Rusko ministarstvo vanjskih poslova opovrgnulo je svoju umiješanost u taj slučaj i priopćilo je da ne zna koji su bili razlozi protjerivanja koje je naredila, prema anonimnom izvoru, neidentificirana "ruska struktura".

Ipak, ima i pozitivnih pomaka u odnosima Rusije i Britanije. Tako je Britanija pokazala interes za obnovu suradnje s Rusijom na području sigurnosti i borbe protiv terorizma koja je prekinuta prije četiri godine zbog slučaja Litvinjenko. Očekuje se da bi taj prijedlog mogao biti službeno obznanjen tijekom posjeta Lavrova.

Očekuje se da će Lavrov sa svojim britanskim sugovornicima razgovarati o nizu bilateralnih pitanja i međunarodnim problemima, a posebice o europskoj sigurnosti, suradnji u projektima europske raketne obrane, odnosima između Rusije i EU-a te Rusije i NATO-a, kao i o situaciji na Bliskom istoku, u Afganistanu i o iranskom nuklearnom programu.

Stručnjaci podsjećaju, kako prenose ruski mediji, da je Rusija jedan od glavnih trgovinskih partnera Britanije te da više od tisuću britanskih tvrtki radi u Rusiji. Trgovinska razmjena između dviju zemalja premašila je 17 milijardi američkih dolara.

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙