FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija jača vojnu nazočnost na Kurilima

Autor: mtro
MOSKVA, 9. veljače 2011. (Hina/AFP) - Rusija će pojačati svoju vojnu nazočnost na Kurilskim otocima i svoje postrojbe opskrbiti modernom vojnom opremom za obranu tog "strateškog" arhipelaga, čiji mali dio potražuje Tokio, rekao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u srijedu, prenose ruske agencije.

"Svi moraju razumjeti da su otoci Kurilskog arhipelaga teritorij Ruske Federacije", rekao je Medvedev na sastanku s ministrima obrane i regionalnog razvoja.

Pokrenut ćemo potrebne napore za jačanje naše strateške nazočnosti na tim otocima, dodao je Medvedev, prenosi službena agencija Ria Novosti.

"Naoružanje koje je tamo mora biti i dovoljno i moderno za jamčenje sigurnosti otoka kao neotuđivog dijela Ruske Federacije", izjavio je Medvedev. Interfax je prenio da je Medvedev izjavio da je Rusija spremna "sačuvati dobre odnose sa susjedima". On je naglasio potrebu pokretanja ekonomskog razvoja Kurila stvaranjem povoljnih uvjeta za ulaganja.

Sovjetski Savez je na kraju Drugog svjetskog rata okupirao četiri japanska otoka sjeverno od Hokaida, što službeni Tokio nikada nije priznao. Taj je spor onemogućio potpisivanje mirovnog sporazuma između dviju zemalja nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Japanski premijer Naoto Kan je u ponedjeljak izazvao bijes Moskve izjavom da je posjet predsjednika Medvedeva spornom otočju u studenome bio "neprostiva uvreda". Kan je obznanio da Japan ne odustaje od povrata četiriju otoka.

Kremlj i rusko ministarstvo vanjskih poslova odgovorili su da Rusija nikada neće odustati od svoje suverenosti nad Kurilskim otocima, rekao je diplomatski savjetnik Kremlja Sergej Prihodko.

U studenom 2010. Medvedev je postao prvi ruski predsjednik koji je posjetio južne Kurile, lanac otoka koji se proteže od juga poluotoka Kamčatke do sjeveroistoka Japana.

(Hina) xtm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙