FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30

Autor: bcav
ZAGREB, 15. veljače 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

KAIRO - Egipatska vojna vlast imenovala je u ponedjeljak umirovljenog suca, cijenjenog u pravničkim krugovima po svojim neovisnim stavovima, za čelnog čovjeka povjerenstva koje bi trebalo predložiti ustavne promjene. Sudac Tareq al-Bishry bio je veliki zagovornik neovisnosti pravosuđa koje je bilo pod velikim utjecajem politike tijekom 30-godišnje vladavine Hosnia Mubaraka što je okončana u petak. Visoko vojno vijeće, koje je preuzelo vlast nakon Mubarakova odlaska, objavilo je u nedjelju da će osnovati povjerenstvo za izmjenu nekih ustavnih odredbi i određivanje pravila za referendum o tim izmjenama. Mladi aktivisti prenijeli su u ponedjeljak kako im je vojno vijeće najavilo da bi promjene mogle biti napisane uskoro, a referendum raspisan u roku dva mjeseca. Istovremeno, reformist Muhamed ElBaradei, dobitnik Nobelove nagrade za mir, rekao je u ponedjeljak da mu je osobni cilj pomoći u izgradnji demokratskog Egipta, više nego kandidatura za predsjednika zemlje te je dodao da bi idući šef države trebao biti osoba u 40-tim ili 50-tim godinama.

PARIZ - Egipat je zatražio od Francuske zamrzavanje imovine bivših visokih dužnosnika ali nije zatražio i zamrzavanje imovine Hosnija Mubaraka, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero. Velika Britanija je također rekla da je dobila zahtjev za zamrzavanje imovine bivših egipatskih dužnosnika ali nije navela njihova imena. Valero je rekao da je Pariz dobio u ponedjeljak popodne zahtjev Egipta ali je dodao da se on ne odnosi "ni na bivšeg predsjednika Hosnija Mubraka ni na članove njegove obitelji".

TUNIS - Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politku Catherine Ashton u ponedjeljak se u Tunisu sastala s predsjednikom prijelazne tuniske vlade Mohamedom Ganušijem i najavila 258 milijuna eura pomoći EU-a za Tunis. Ashton je nakon sastanka s Ganušijem rekla da Unija planira idućih mjeseci završiti pregovore o davanju "naprednog statusa" Tunisu, što znači povlaštene uvjete trgovine, te da EU planira Tunisu do 2013. godine dati 258 milijuna eura pomoći. Visoka predstavnica EU-a je najavila i da će Unija kao pomoć u nadgledanju predsjedničkih izbora poslati izborne promatrače.

ZAGREB/HAVANA - Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro u ponedjeljak je podržao prosvjednike u Egiptu, pozdravljajući poraz režima koji je bio "glavni saveznik SAD-a među arapskim državama". U novinskoj kolumni pod naslovom "Revolucionarna pobuna u Egiptu", Castro optužuje Washington da je gledao kroz prste Hosniju Mubaraku dok je pljačkao vlastiti narod. Castro je bio na vlasti gotovo pet desetljeća nakon što je vlastitom revolucijom svrgnuo kubanskog diktatora Fulgencia Batistu 1959. godine. Bolest ga je prisilila da 2006. preda vlast mlađem bratu Raulu. Kubanski disidenti također su se poistovjetili s mladim prosvjednicima u Egiptu, i govore kako bi trebali više koristiti socijalne mreže da bi organizirali prosvjede protiv vlasti, izvijestio je iz Havane CNN.

BEOGRAD - Potpredsjednik srbijanske vlade, ministar gospodarstva i regionalnog razvoja i predsjednik stranke G17 plus, Mlađan Dinkić izjavio je u ponedjeljak navečer kako prihvaća odluku srbijanskog premijera Mirka Cvetkovića o njegovoj smjeni najavivši kako će ta stranka ostati u vladi. Ocijenivši kako vlada nije vođena na dobar način, Dinkić je kazao kako nije na njemu da o tome sudi "jer Boris Tadić je taj koji je vladu formirao i on je jedini mjerodavan da ocijeni rezultate njena rada". "Naravno, tu su i građani, pa će vrijeme reći svoje", dodao je. Stranka će, kako je najavio, na sljedećoj sjednici predsjedništva odlučiti o tome tko će ga zamijeniti na mjestu ministra gospodarstva, dok će mjesto potpredsjednika vlade biti prepušteno koalicijskim partnerima.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙