FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ponovno pod pritiskom dužničke krize

Autor: neba
ZAGREB, 13. veljače 2011. (Hina) - Na svjetskim valutnim tržištima tečaj eura oslabio je prema američkom dolaru i prošloga tjedna, drugi tjedan zaredom, jer ulagače ponovno zabrinjava dužnička kriza u eurozoni.

Tečaj eura prema američkoj valuti oslabio je prošloga tjedna 0,26 posto, na 1,3550 dolara.

No, u odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je 1,29 posto, na 113,05 jena.

I dolarov je tečaj ojačao prema japanskoj valuti, i to za 1,48 posto, na 83,40 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,61 posto, na 78,52 boda.

Euro je pod pritiskom već desetak dana, od kada je predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet poručio da inflacija u eurozoni, premda jača, zasad ne zabrinjava. Zbog toga je splasnula nada ulagača da će ECB uskoro povećati ključne kamatne stope, što je smanjilo privlačnost eura.

Jedinstvenu europsku valutu pritisnula je i obnovljena zabrinutost zbog dužničke krize u eurozoni, nakon što je ECB u četvrtak ponovno intervenirao na tržištima obveznica kako bi kupovinom portugalskog duga ublažio strahovanja povezana s financijama te zemlje.

Ulagače zabrinjava i to što još nema konkretnih političkih mjera za suzbijanje dužničke krize u eurozoni. Analitičari kažu kako su ulagači odlučili pričekati ožujak i pojedinosti plana za suzbijanje dužničke krize.

"Čini se da se tržište malo zaletjelo, budući da konkretne mjere vezane uz dužničku krizu eurozone neće biti utvrđene prije kraja ožujka", kaže Raghav Subbarao, valutni strateg Barclays Capitala.

Zbog toga je u petak u jednom trenutku tečaj eura pao na najnižu razinu u tri tjedna, na 1,3502 dolara, dok se još prije desetak dana kretao iznad 1,38 dolara.

Ipak, analitičari kažu da tečaj eura zasad ima čvrstu podršku na razini od 1,3500 dolara.

Dolar je, pak, dobio poticaj od rasta prinosa po američkim državnim obveznicama i optimističnih gospodarskih podataka koji podupiru uvjerenje da se gospodarski oporavak u SAD-u nalazi na čvrstim temeljima.

U četvrtak objavljeni podaci pokazali su da je u prethodnom tjednu broj molbi za naknadu nezaposlenima pao na najnižu razinu u dvije i pol godine, što je u skladu s drugim pokazateljima koji signaliziraju oporavak na američkom tržištu rada.

"Oporavak američkog tržišta rada dobar je znak za dolar, dok euru prijeti opasnost razočaranja, nakon povratka dužničkih problema rubnih zemalja eurozone", ocjenjuje valutni strateg RBS Global Bankinga Paul Robson.

Zahvaljujući tome, dolar je znatno ojačao i prema japanskoj valuti, pa je u petak u jednom trenutku njegov tečaj dosegnuo 83,68 jena, najvišu razinu u mjesec dana.

Egipatska kriza nije ovoga tjedna značajnije utjecala na valutna tržišta jer je ulagači smatraju regionalnim političkim događajem.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙