FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Carinska uprava o preustroju ispostava Sisak i Kutina

Autor: dpos
ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Carinska uprava u današnjem priopćenju ističe da je prijedlog o preustroju carinskih ispostava Sisak i Kutina unutar Carinarnice Zagreb još uvijek samo prijedloga, a ne konačno rješenje, te da će se dodatno razmotriti predloženi preustroj tih carinskih ispostava.

Ministarstvo financija, Carinska uprava u priopćenju o poduzetim aktivnostima u odnosu na preustroj carinskih ispostava Sisak i Kutina u Carinarnici Zagreb, navode kako je u okviru Vladina Programa gospodarskog oporavka kao jedan od ciljeva utvrđena i racionalizacija sustava javne uprave i povećanje efikasnosti u pružanju javnih usluga.

Carinska uprava je sukladno zaključku Vlade od 21. listopada prošle godine, a kojim su prihvaćeni kriteriji za smanjenje broja zaposlenih u tijelima državne uprave, započela pripreme vezane uz preispitivanje racionalnosti unutarnjeg ustrojstva, učinkovitosti organizacije rada, kao i racionalnosti broja ustrojstvenih jedinica, navodi se u priopćenju.

Isto tako, u cilju pripreme Carinske uprave za pristupanje Europskoj uniji, koje podrazumijeva i prestanak carinskog nadzora na granici sa Slovenijom i Mađarskom, uz istovremeno jačanje carinskog nadzora na budućoj vanjskoj granici EU, iz čega proizlazi potreba za prilagodbom unutarnjeg ustrojstva Carinske uprave, poduzete su aktivnosti na izradi prijedloga novog unutarnjeg ustrojstva Carinske uprave na cijelom teritoriju Hrvatske.

Iz toga proizlazi i preuzimanje obveze Carinske uprave u vidu jačanja sigurnosne uloge zaštite vanjskih granica i zajedničkog teritorija EU, uz olakšavanje prometa roba i putnika, navode iz Carinske uprave.

Ističu da je u kontekstu toga jedan od prijedloga bio preustroj carinske ispostave Sisak i Kutina unutar Carinarnice Zagreb, a sve u cilju postizanja veće učinkovitosti rada carinske službe. "Naglašavamo da se radi o prijedlogu, a ne i o konačnom rješenju", navodi se u priopćenju.

Najavljuju pritom da će se u okviru Ministarstva financija, Carinske uprave dodatno razmotriti predloženi preustroj, a vodeći računa o pojednostavnjenju carinskih postupaka, uštedi poslovanja carinske službe, učinkovitom carinskom i trošarinskom nadzoru, a da pri tom gospodarskim subjektima olakšaju poslovanje.

Olakšavanje trgovine i pojednostavljenje carinskih postupaka strateški su ciljevi Carinske uprave koja gospodarstvenike smatra prije svega svojim partnerom i u tom kontekstu poduzima sve potrebne korake i uključuje gospodarstvo u sva područja od njihovog interesa, zaključuje se u priopćenju Carinske uprave.

Na najavu ukidanja carinskih ispostava u Sisku i Kutini oštro su reagirali čelnici Sisačko-moslavačke županije, županijske gospodarske komore te čelnici Kutine ocijenivši to izravnim udarom na gospodarstvo županije.

(Hina) xpp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙