FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Upis u ARKOD završen u 14 županija

Autor: tper
ZAGREB, 14. siječnja 2011. (Hina) - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvjestila je danas kako je inicijalni upis u ARKOD sustav evidencije poljoprivrednog zemljišta završen u 14 županija, a u 7 županija će biti završen do kraja veljače, na vrijeme za podnošenje zahtjeva za izravna plaćanja za 2011. godinu.

U ARKOD sustavu je registrirano preko 93 posto od svih poljoprivrednih gospodarstava upisanih u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

Obavljene su konzultacije za upis u ARKOD za više od 183 tisuće poljoprivrednika, od čega je evidentirano 135.172 poljoprivrednih gospodarstava s barem jednom ARKOD parcelom u korištenju.

Do sada je evidentirano preko 900.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u korištenju, odnosno oko 1.130.000 ARKOD parcela.

Do kraja inicijalne faze uspostave ARKOD sustava preostalo je za registrirati oko 13 tisuća poljoprivrednika, odnosno svih koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, navodi se u priopćenju.

ARKOD je referentni sustav za dobivanje nacionalnih potpora za 2011., a za europske potpore ulaskom Hrvatske u EU. To znači da je preduvjet za dobivanje državnih potpora u 2011. godini da poljoprivrednici budu upisani u ARKOD sustav.

ARKOD je nacionalni program kojim se uspostavlja baza podataka koja evidentira stvarno korištenje poljoprivrednog zemljišta. To je grafička evidencija zemljišnih parcela poljoprivrednika, te njihovih zahtjeva za plaćanjima po površini.

Upis poljoprivrednih gospodarstava u sustav traje od 2009., besplatan je i obavlja ga 560 djelatnika iz Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

Iz Agencije pozivaju sve poljoprivrednike da se jave regionalnim uredima Agencije za plaćanja, lokalnim uredima Hrvatske poljoprivredne agencije i ispostavama Hrvatske poljoprivredne komore kako bi upisali ili ažurirali korištenje poljoprivrednog zemljišta u ARKOD sustavu te ostvarili pravo na podnošenje zahtjeva za potporu po proizvodnoj površini za 2011. godinu.

(Hina) xtp ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙