FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AI odgovora Ministarstvu pravosuđa RH

Autor: nbar
ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Amnesty International u petak je objavio odgovor na primjedbe hrvatskog Ministarstva pravosuđa o izvješću AI-a "Iza zida šutnje: Procesuiranje ratnih zločina u Hrvatskoj", u kojem se govori o nekažnjavanju zločina počinjenih tijekom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

AI u svom priopćenju navodi da reagira na pogrešnu interpretaciju nekih činjenica iz izvještaja i dovodi u pitanje pojedina stajališta hrvatskog Ministarstva pravosuđa.

Organizacija je, kako navodi u svom priopćenju, posebice zabrinuta zbog stajališta koje je Ministarstvo zauzelo u vezi Vladimira Šeksa, sadašnjeg zamjenika predsjednika Sabora, u vezi s njegovom mogućom zapovjednom odgovornošću za ratne zločine.

Odbijanje ministarstva, navodi AI, da razmotri bi li dokazi izneseni u javnosti trebali potaknuti istragu, pokazuje zabrinjavajuće pomanjkanje nepristranosti.

To bi se moglo smatrati pritiskom na neovisnost pravosuđa uključivši i ured državnog odvjetnika čija je obveza istraživati takve dokaze.

AI u svom novom priopćenju ponavlja svoje zaključke da usprkos "nekog napretka u određenom broju područja, još uvijek ostaje ozbiljan nedostatak u procesuiranju ratnih zločina u Hrvatskoj".

Organizacija je, prema priopćenju, pozvala svoje članove da pišu hrvatskim vlastima zbog nekažnjavanja ratnih zločina.

(Hina) xnab yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙