FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 1. veljače

Autor: kgab
ZAGREB, 31. siječnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 1. veljače.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastat će se s predsjedavajućim predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojšom Radmanovićem i članovima predsjedništva članovima Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem (10.30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6, dvorana Ante Starčevića).

ZAGREB - Međunarodna konferencija na temu "Suvremeni liberalizam i Europska unija" u organizaciji HNS-a i Zaklade Friedrich Naumann za slobodu. Na konferenciji će među ostalima govoriti Vesna Pusić, potpredsjednica ELDR-a (stranke europskih liberala) i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om i Katarina Kresal, predsjednica slovenskog LDS-a i slovenska ministrica unutarnjih poslova (početak u 9.30 sati, hotel Regent Esplanade). Na kraju konferencije održat će se konferencija za medije (13 sati, hotel Regent Esplanade, Smaragdna dvorana).

BRUXELLES - Predstavnici međunarodne nevladine organizacije Amnesty International (AI) razgovarat će u utorak i srijedu u Bruxellesu s dužnosnicima Europske komisije, predstavnicima zemalja članica EU-a i Europskog parlamenta i predstaviti im izvješće koje je ta organizacija objavila u prosincu prošle godine pod nazivom "Iza zida šutnje: Procesuiranje ratnih zločina u Hrvatskoj".

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 1. veljače saslušanje na kojemu će se zastupnici državnog odvjetništva BiH i obrane Tihomira Purde očitovati o zahtjevu za njegovo izručenje koje od bosanskohercegovačkog pravosuđa traži Srbija. Srbija je zahtjev za izručenje Tihomira Purde kojega traži zbog navodnih ratnih zločina dostavila sudu BiH, zbog čega mu je 20. siječnja i produljen ekstradicijski pritvor za dodatna 22 dana.

OSWIECIM, Poljska - Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić posjetit će nekadašnji koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj u sklopu izaslanstva od više od 200 istaknutih ličnosti iz političkog, javnog i vjerskog života iz 40 zemalja. Na sudjelovanje u izaslanstvu Mesića su pozvali UNESCO i Projekt Aladin koji ovim posjetom žele upozoriti na potrebu daljeg financiranja i održavanja spomen područja poput ovoga na kojem je bio najzloglasniji logor smrti što su ga nacisti uspostavili u vrijeme Drugog svjetskog rata. Uz bivšeg predsjednika Hrvatske u izaslanstvu su i bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, bivši predsjednik Poljske Aleksandar Kwasniewski, te bivši predsjednici Mauritanije i Senegala Abdoulaye Wade i Moihamed Vall, kao i visoki predstavnici UN-a i brojnih međunarodnih organizacija.

KAIRO - Prosvjedni pokret u Egiptu pozvao je u ponedjeljak na opći štrajk i "marš milijuna osoba" u utorak, tjedan dana nakon početka narodne pobune protiv režima na vlasti unazad 30 godina. Prosvjednici traže ostavku predsjednika Hosnija Mubaraka, a u šest dana prosvjeda i nasilnih izgreda poginulo je najmanje 125 ljudi diljem Egipta.

DUBLIN - Irski premijer Brian Cowen raspustit će parlament i objaviti datum općih izbora.

JERUZALEM - Njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom i oporbenom čelnicom Tzipi Livni.

Dežurni:

Noć: Andrej Matijašević

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Navečer: Srđan Baković

Tel: +385 1 4808 645

Fax: +385 1 4808 822

e-mail:hina@hina.hr

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙