FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Europski dan broja 112

Autor: mkov
ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Europski dan broja 112 i 20. godišnjica donošenja odluke da se stvori europski broj za žurna stanja 112 obilježen je danas na zagrebačkom Trgu bana Jelačića snimanjem ljudskoga lanca u obliku broja 112 u sklopu projekta Milenijske fotografije Šime Strikomana.

U snimanju fotografije sudjelovali su postrojeni učenici zagrebačkih osnovnih škola, pripadnici žurnih službi - Gorska služba za spašavanje, Vatrogasna zajednica, Klub za obuku službenih pasa, Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa, Hrvatski crveni križ, ronilački klubovi, izviđači, pripadnici Oružanih snaga RH, policija i Zavod za hitnu medicinu.

Nakon snimanja milenijske fotografije ravnatelj Državne uprave za spašavanje (DUZS) Damir Trut izvijestio je novinare kako je tijekom prošle godine na broj 112 bilo 1.843.043 poziva od kojih su 661.652 bili namjenski pozivi.

"Uvođenjem broja 112 u slučaju nesreća i katastrofa osigurana je brža, kvalitetnija i sveobuhvatnija intervencija", rekao je dodavši kako je time dobivena jedinstvena ulazna točka za traženje pomoći.

Središnjoj manifestaciji obilježavanja dana europskoga broja 112 na Trgu bana Jelačića u Zagrebu nazočio je i šef izaslanstva Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren.

Jedinstveni broj 112 uveden je u Hrvatskoj u veljači 2005., a time se Hrvatska pridružila jedinstvenom europskom projektu omogućavanja dojavljivanja nesreća i potreba za djelovanjem žurnih služba na jedinstveni broj.

Ovaj broj je zajednički u svih 27 država članica Europske unije i služi za besplatno nazivanje žurnih službi.

Republika Hrvatska ove godine po četvrti put obilježava Europski dan broja 112.

(Hina) xmkov yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙