FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

SUBOTICA - Autobus hrvatske karate reprezentacije u četvrtak navečer je u Srijemskim Karlovcima kamenjem napala skupina mlađih osoba, koje je novosadska policija uspjela uhititi, doznaje se u petak iz hrvatskog veleposlanstva u Beogradu. U autobusu parkiranom ispred Hotela "Dunav", u kojemu je odsjelo 60-tak članova hrvatske reprezentacije, u trenutku napada huligana nije bilo nikoga. Na autobusu, tvrke "Manditours" iz Samobora, razbijena su prednja svjetla, jedan bočni prozor i skinuta registracijska oznaka. Privođenjem izgrednika novosadska policija drži da je slučaj riješen. Hrvatski karatisti, kadeti juniori i mlađi seniori, sudjeluju na Europskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu, koji je počeo u petak i trajat će do nedjelje.

ZAGREB - Odvjetnici generala Ante Gotovine u četvrtak su sudu u Amsterdamu podnijeli tužbu protiv nizozemske televizije NCRV zbog djela klevete, priopćio je u petak njegov haaški branitelj Luka Mišetić. Tužena televizijska kuća 14. siječnja 2011. godine emitirala je prilog u kojem je bivši nizozemski pripadnik UNPROFOR-a Stefan van Zanten "lažno tvrdio kako je general Gotovina odgovoran za zločine koji su navodno tijekom 1992. godine počinjeni protiv Srba u BiH, a navodno je zbog tih ružnih događanja van Zanton obolio od PTSP-a", navodi se u priopćenju. "Jednostrano objavljujući takve nebulozne i neistinite tvrdnje, TV postaja NCRV ne samo da nije tražila očitovanje druge strane, a što je bila dužna tražiti prema nizozemskom zakonu, već je da bi pojačala mučni dojam tijekom emisije prikazivala jezive kadrove izmučenih Hrvata i Bošnjaka zatočenih u zloglasnom srpskom koncentracionom logoru Trnopolje, sugerirajući da su to Srbi u logorima pod kontrolom generala Gotovine", kaže Mišetić. Zbog svega navedenog, odvjetnici generala Gotovine tužbom od nadležnog suda u Amsterdamu traže da se TV mreža NCRV ispriča generalu Gotovini te da mu plati odštetu od 50.000 eura.

KAIRO - Egipatska vojska u petak je objavila da će ukinuti zakon o izvanrednom stanju, jamčiti slobodne predsjedničke izbore i druge reforme, ali je pozvala prosvjednike da se raziđu. "Priopćenje broj 2" sastavilo je vojno vijeće kojim predsjeda ministar obrane Muhamed Husein Tantavi, a prenijela je televizija u petak za kada su prosvjednici najavili marš na predsjedničku palaču ozlojeđeni jer Hosni Mubarak nije u četvrtak prihvatio njihov zahtjev da odstupi odmah. "Potvrđujemo ukidanje izvanrednog stanja čim to okolnosti dopuste", poručuje vojska. Taj zakon je na snazi 30 godina, a oporba ga naziva sredstvom za gušenje sloboda. Vojska u priopćenju obećava da će štititi narod i ponovo ga poziva da se raziđe i vrati redovitom radnom životu u zemlji čije je gospodarstvo teško pretrpjelo u 16 dana prosvjeda. Također upozorava da "će čuvati stabilnost i sigurnost nacije".

MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je u petak neprihvatljivim ponašanje u Japanu, ugostivši u Moskvi japanskog kolegu Seijia Maeharu. "Nadam se da ćemo vas moći ugostiti u povoljnijem ozračju od onog stvorenog neprihvatljivim ponašanjem tijekom 'Dana sjevernih teritorija'", kazao je Lavrov na početku razgovora. Tijekom tog Dana proslavljenog u ponedjeljak u Japanu, prosvjednici su gazili po ruskoj zastavi ispred veleposlanstva Rusije u Tokiju, tvrdi Moskva koja je uložila prosvjed. Do posjeta šefa japanske diplomacije dolazi nakon verbalne eskalacije između dvije zemlje koje pitanje Južnih Kurila priječi već 65 godina u potpisivanju mirovnog sporazuma. Japanski premijer Naoto Kan povećao je u ponedjeljak napetost ocijenivši "neoprostivom uvredom" posjet Dmitrija Medvedeva tim otocima u studenom.

TEHERAN - Tri plinovoda eksplodirala su u petak ujutro u Iranu blizu svetog grada Kom, izvijestila je agencija Mehr ne preciziravši uzroke eksplozije ni moguće žrtve. Simultane eksplozije triju plinovoda dogodile su se u prije zore 25 km sjeverno do Salafšegana, gospodarske zone 50-ak kilometara jugozapadno od Koma, navodi Mehr. Uz pomoć sedam plinovoda i naftovoda plin i nafta se s polja na jugu Irana dostavljaju prema sjeveru zemlje, gdje se nalazi većina gradova. Buka eksplozije je odjekivala tijekom jedne minute u Komu koji se tresao, što je izazvalo paniku i zabrinutost stanovnika, navodi Mehr. U rujnu prošle godine deset ljudi je poginulo i 16 je ranjeno u slučajnoj eksploziji jednog plinovoda na sjeveroistoku Irana.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙