FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashton za promjene u Egiptu

Autor: bnov
BRUXELLES, 11. veljače 2011. (Hina/AFP) - Trenutak za promjene u Egiptu je sada, kazala je u četvrtak šefica diplomacije EU Catherine Ashton nakon govora egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka koji je odbio otići sa dužnosti unatoč masovnim prosvjedima.

"Predsjednik Mubarak još nije otvorio put bržim i dubljim reformama", rekla je sa žaljenjem visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove nakon što je predsjednik Mubarak odbio podnijeti ostavku.

"Posebnu pozornost obratit ćemo na odgovor egipatskog naroda sljedećih sati i dana", dodala je Ashton u priopćenju.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague pozvao je na "hitan ali uredan prijenos vlasti" u Egiptu nakon što je predsjednik Hosni Mubarak odbio napustiti svoj položaj.

"Pomno proučavamo trenutno što su rekli predsjednik i potpredsjednik Egipta", izjavio je Hague na državnom radiju BBC. "U Velikoj Britaniji jedino želimo da Egipćani uspiju riješiti svoje razmirice na miran i demokratski način", dodao je on.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zaželio je u četvrtak da Egipat pronađe put demokracije a "ne vjerske diktature kao u Iranu", ističući da je povlačenje predsjednika Hosnija Mubaraka u korist njegova potpredsjednika postalo "neizbježno".

Francuski predsjednik ocijenio je tijekom televizijske debate da je povlačenje šefa egipatske države Hosnija Mubaraka, na vlasti već 29 godina, u korist njegova potpredsjednika Omara Sulejmana, "neizbježno".

(Hina) xbnš ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙