FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU traži mirnu tranziciju u Egiptu

Autor: svuk
BRUXELLES, 4. veljače 2011.(Hina) - Čelnici Europske unije, okupljeni na summitu u Bruxellesu, pozvali su u petak egipatske vlasti da prihvate legitimne težnje naroda, da se suzdrže od nasilja i da s tranzicijom započnu odmah.

"Europska unija poziva egipatske vlasti da ispune težnje egipatskog naroda političkim refromama, a ne represijom. Sve strane trebaju pokazati suzdržanost i izbjeći nasilje te početi urednu tranziciju prema vladi sa širokom potporom. Europsko vijeće ističe da tranicija mora započeti odmah", stoji u zaključcima Europskog vijeća, tijela koje okuplja čelnike zemalja članica Europske unije.

U izjavi koju su čelnici prihvatili ne spominje se uloga egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka ni treba li on ostati do kraja mandata koji istječe u rujnu ove godine. Mubarak je najavio da se neće više kandidarati nakon isteka sadašnjeg mandata u rujnu, dok prosvjednici traže njegov odlazak odmah.

Čelnici ističu da "demokratske težnje građana treba rješavati dijalogom i političkim reformama uz puno poštivanje ljudskih prava i temeljnh sloboda te slobodnim i poštenim izborima".

Visoka predstavnica EU-a za vanjskku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton otputovat će u sljedećih nekoliko dana u Kairu, gdje će se sastati s potpredsjednikom Omarom Suleimanom kako bi razgovarala o tome kako EU može pomoći u procesu tranziciji i u pripremama za izbore.

EU inzisitra na "urednoj tranziciji" u Egiptu, bojeći se kaosa koji bi mogao nastati dođe li do vakuuma u prijenosu vlasti.

"Mi smo jasno poručili Egiptu da mora poduzeti korake u smjeru jasne, transparetne i vjerodostojen tranzicije", rekao je britanski premijer David Cameron po dolasku na summit.

(Hina) xsv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙