FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapad traži miran prijenos vlasti u Egiptu odmah

Autor: rtom
ZAGREB, 2. veljače 2011. (Hina) - Odluku egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da se više ne natječe na predsjedničkim izborima pozdravljaju zapadne zemlje i pozivaju da se prijelaz u demokraciju počne provoditi odmah, da bude istinski i miran, prenose u srijedu svjetske agencije.

Egipćani su u utorak milijunskim prosvjedom pozvali predsjednika Hosnija Mubaraka, na vlasti već 30 godina, da odstupi i on je obećao da se više neće natjecati, ali ne želi otići do predsjedničkih izbora u rujnu.

Prosvjedi su nastavljeni i u srijedu te je moćna egipatska vojska pozvala narod neka se vrati u redovit život pošto je svoju poruku jasnu prenio.

"EU poziva na uredan prijenos prema vladi koja bi predstavlja široku kaoliciju i vodila k istinskom procesu reforma uz puno poštivanje vladavine prava, ljudskih prava i temeljnih sloboda", rekla je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost, navodi Reuters.

"Nažalost, novi kabinet ne predstavlja vladu koja bi bila reprezentativna", rekla je Catherine Ashton.

EU je spreman "jačati pomoć" Egiptu da provede "političku tranziciju, mirnu i urednu", priopćila je Europska komisija.

Britanski premijer David Cameron pozvao je Mubaraka da djeluje odmah.

"Tranzicija mora biti brza i vjerodostojna i mora početi odmah. Mi smo uz one koji u toj zemlji žele slobodu, koji žele demokraciju i prava", rekao je Cameron.

U srijedu su i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pozvali na brzu i mirnu tranziciju prema demokraciji u Egiptu, navodi AFP.

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je Mubaraka u utorak i rekao 82-godišnjem vladaru da prijenos vlasti mora biti miran, istinski te mora početi "odmah".

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt oglasio se ocjenom da je "Mubarakovo doba u egipatskoj politici završeno" i sada je "presudno organizirati slobodne i pravične izbore".

Analitičari procjenjuju da jača strah od destabilizacije Bliskog istoka, jer bi egipatski prosvjedi, premda masovni, no dosad ipak relativno mirni, mogli prerasti u istinski nasilne sukobe širokih razmjera, pošto je Mubarak odbio odstupiti odmah te je imenovao novu vladu koja ne predstavlja sve političke aktere, a prosvjednici žele njegov odlazak sada. Nakon Tunisa i Egipta, nezadovoljni građani izlaze na ulice u Jordanu i Jemenu, oporbene snage u Siriji i Alžiru najavljuje prosvjede, a napetosti rastu u cijeloj regiji.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙