FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: rast maloprodaje

Autor: tper
ZAGREB, 10. veljače 2011. (Hina) - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u prošlogodišnjem prosincu u odnosu na studeni nominalno bio veći za 15,6 posto, a realno za 15,5 posto, dok se na godišnjoj razini, u odnosu na prosinac 2009., bilježi rast maloprodaje nominalno za 2,6 posto, a realno za 0,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Prosinac je tako šesti mjesec za redom u kojem trgovina na malo na godišnjoj razini bilježi rast prometa.

To je utjecalo i na usporavanje stope pada prometa od trgovine na malo na kumulativnoj razini pa je tako nominalni pad u 2010. prema prethodnoj godini iznosio 1,1 posto, a realni 1,8 posto.

Statistika prometa od trgovine na malo prema trgovačkim strukama pokazuje da je većina trgovačkih struka na mjesečnoj razini zabilježila nominalni rast prometa.

Tako je u najvažnijoj trgovačkoj struci, nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koja u ukupnoj maloprodaji ima 37,1 postotni udio, u prosincu u odnosu na studeni promet nominalno porastao za 24,1 posto.

U maloprodaji motornih goriva i maziva, koja u ukupnoj maloprodaji sudjeluje s 16,5 posto, nominalni rast na mjesečnoj razini iznosi 4,2 posto.

Pad je na mjesečnoj razini zabilježen u tri trgovačke struke, najviše kod ostale trgovina na malo izvan prodavaonica, za 8,4 posto.

Na godišnjoj razini pak, u prosincu 2010. u odnosu na isti mjesec 2009. godine, porast je zabilježen u deset trgovačkih struka, najviše u maloprodaji ostalih nespecijaliziranih prodavaonica, za 17,5 posto.

Rast na godišnjoj razini bilježi i promet od trgovine na malo motornim gorivima i mazivima za 16,1 posto, kruha, peciva, tjestenine i slatkiša za 4,4 posto, duhanskih proizvoda za 6,3 posto itd.

Pad maloprodaje na godišnjoj razini bilježi osam trgovačkih struka, najviše maloprodaja namještaja, opreme za rasvjetu i drugih proizvoda za kućanstvo za 13,5 posto.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙