FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: potrošnja u prosincu porasla blagih 0,2 posto

Autor: neba
ZAGREB, 31. siječnja 2011. (Hina) - U prosincu prošle godine promet u trgovini na malo u Hrvatskoj realno je porastao za 0,2 posto na godišnjoj razini, što je manje od očekivanja i predstavlja usporavanje rasta potrošnje.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u prosincu nominalno porastao za 2,6, a realno za 0,2 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

To je šesti mjesec zaredom kako je potrošnja porasla, no manje od očekivanja. Pet makroekonomista, koje je anketirala Hina, očekivalo je, u prosjeku, rast potrošnje u prosincu za 2,3 posto.

To je i usporavanje rasta potrošnje, s obzirom da je u studenome promet u trgovini na malo ojačao 2,5 posto.

„Očekivali smo u prosincu usporavanje rasta prometa u maloprodaji, ali ne za toliko. Najave o skoku prometa u velikim šoping centrima u prosincu očito nisu bile ogledalo cijeloga tržišta maloprodaje“, kaže Hrvoje Stojić, voditelj odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Kako dodaje, prošle su godine ranije počeli popusti, pa je dobar dio blagdanske potrošnje uslijedio već u studenome.

„Uz to, potrošnja je u prosincu bila pod utjecajem većih sniženja, što je utjecalo na konačni vrijednosni rezultat prometa u maloprodaji. Razlozi podbačaja prometa u maloprodaji su i usporavanje prodaje automobila, te prilike na tržištu rada koje su u prosincu bile vrlo loše“, navodi Stojić.

U prosincu je, naime, nastavljen trend rasta nezaposlenosti, a pada zaposlenosti, zbog čega slabi realno raspoloživi dohodak.

„Zbog ovako slabog rasta potrošnje ostajem pri ranijim procjenama da je u zadnjem lanjskom tromjesečju bruto domaći proizvod pao za 1,5 posto“, kaže Stojić, dodajući da zasad ne vidi što bi pokrenulo značajniji oporavak potrošnje.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙