FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga o kulturnoj tradiciji Hrvata u BiH

Autor: dmak
ZAGREB, 9. veljače 2011. (Hina) - Etnološka monografija o tradicijskoj odjeći, pjesmama i plesovima Hrvata u Bosni i Hercegovini u 21. stoljeću autora Zvonka Martića i Vidoslava Bagura pod naslovom "Vila bana zvala preko Vrana" predstavljena je danas u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Uz etnološku analizu na hrvatskom i engleskome jeziku, fotografije s autentičnih urbanih i ruralnih lokaliteta, knjiga (na 200 stranica) sadrži dvostruki digitalni nosač slike i zvuka s narodnim pjesmama i plesovima Hrvata iz svih krajeva BiH.

Među njima su nemarom i ratom zapušteni elementi hrvatske tradicijske kulture s lokaliteta Ivanjska pored Banja Luke, Uništa iz okolice Bosanskog Grahova, ruralnih naselja pored Sanskog Mosta, Bosanske Gradiške, Bosanske Dubice i Glamoča gdje su nekad živjele velike skupine Hrvata. No, nakon Drugog svjetskog rata i posljednjeg bosanskohercegovačkog rata 90-ih godina gotovo su nestale, kazao je autor Zvonko Martić. Također je rekao je da Hrvati u BiH žive vrlo teško zbog neriješenog ustrojstva države, ali raspjevano te odbacio primjedbe nekih kako im hrvatska vlada daje za opanke, no da svjedoče kako BiH pripada i njima.

Recenzent Joško Čaleta rekao je da knjiga na nov način prikazuje tradicijsku odjeću, glazbu i ples i propituje bivanje hrvatskog naroda na tom području koji pokazuje da je, unatoč višestoljetnim patnjama, ponosan na svojoj zemlji. Među ostalim, kao etnomuzikologa, posebno ga se dojmila raznolikost varijanti arhaičnih polifonih napjeva te dodao da knjiga nosi naziv prema početnom stihu napjeva iz okolice Konjica koji simbolizira cjelovitost kulturnog prostora BiH.

Recenzetnica i etnologinja s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju s zagrebačkog Filozofskog fakulteta Nevenka Škrbić Alempijević naglasak je stavila na ljude kao nositelje i graditelje kulture. Po njezinim riječima knjiga je nastala iz pozicije "insidera" i nije samo svjedočanstvo jednom vremenu nego i reaktualizacija kulturne baštine.

U zbirci tradicijske odjeće i nakita Hrvata u BiH osobito se ističe narodna nošnja koja je na smotri u Kini 2004. proglašena najljepšom na svijetu, rekla je Vesna Kukavica iz Odjela za nakladništvo HMI.

Nakladnici knjige su duhovni centar Karmel sv. Ilije s Buškog jezera u blizini Tomislavgrada te Karmelska izdanja Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa iz Zagreba.

Nakladnički projekt započeo je novčanom potporom hrvatske vlade u okviru pomoći Hrvatima u BiH.

(Hina) xdm yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙