FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena "Poetika buke" Gorana Rema

Autor: macu
SLAVONSKI BROD, 25. siječnja 2011. (Hina) - Knjiga "Poetika buke", antologija slavonskoga ratnog pisma autora Gorana Rema predstavljena je večeras u Slavonskome Brodu u organizaciji Gradske knjižnice.

Knjiga je izišla u izdanju "Privlačice" iz Vinkovaca, a donosi radove stotinjak autora nastalih od 1990. do 2010. s ratnom i postratnom tematikom. Zastupljeni su razni žanrovi - poezija, proza, priče, ulomci romana, eseji i feljtoni, ali i obljetnička sjećanja te zapisi iz srpskih logora u slobodnom stihu.

"Knjiga je vrlo značajna. To je kapitalno djelo, veliko za autora, ali i sve nas, jer je tako nešto ovaj prostor tražio i trebao dobiti", rekla je predstavljajući knjigu znanstvena savjetnica Katica Čorkalo Jemrić. Ona smtra kako je zbog svega što se danas događa, vezano i uz hrvatske branitelje, knjiga izišla u pravi čas.

"Ono što donosi istina je koja se ne bi smjela zaboraviti. Kad čitate tu knjigu onda vidite koliko je ljudskih sudbina tu, koliko žrtava, kakve su to žrtve bile i kako su ljudi jedinstveno disali za domovinu. To jedno zajedništvo je neponovljivo i ta energija koju je Hrvatska tada imala i uspjela stvoriti nama je i dala državu", rekla je Čorkalo Jemrić.

Autor se nada kako bi knjiga mogla biti zanimljiva i povjesničarima jer je iz nje vidljivo koliko je mnogima osobno vrlo teška povijest.

Multimedijalni aspekt "slavonskoga ratnog pisma" na predstavljanju naglašen je mini izložbom brodskog konceptualnog umjetnika Ivana Šeremata. Instalacija naslovljena "Ostati čovjek" donosi presjek njegovih radova iz ratnog vremena. Ulomke iz svojih tekstova objavljenih u antologiji čitali su Vladimir Rem, Paula Rem, Nevenka Levak i Josip Ščrbašić.

(Hina) xvruž ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙