FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena monografija "Pozdrav iz Livna"

Autor: jnah
ZAGREB, 8. veljače 2011. (Hina) - Ilustrirana monografija Stipe Crnjaka „Pozdrav iz Livna“, u kojoj je objavljeno više od 300 razglednica s motivima grada u razdoblju od 132 godine, predstavljena je večeras u Palači Matice hrvatske u Zagrebu.

O monografiji su govorili predsjednik livanjskoga ogranka Matice hrvatske Anto Mišković, profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Vinko Brešić, ekonomist Ante Radnić i autor Stipo Crnjak.

Mišković je rekao kako su u knjizi objavljene razglednice, reprodukcije djela akademskog slikara Gabrijela Jurkića, podatci o razglednicama te s marom i akribijom tekstovi koji obrađuju objavljenu građu.

Po riječima prof. Brešića knjiga je sastavljena od dva dijela – teksta i slika koji donose osnovne podatke o Livnu od kraja 19. stoljeća do danas. „Na razglednicama su motivi koji slikaju prostor grada u vremenskoj panorami dugoj više od 130 godina“, rekao je, dodavši kako je autor knjige posebno upućen u povijest razglednica.

Ocijenio je kako je monografija priča o likovnom umijeću i fotografskoj vještini te dodao kako je ona zapravo vremeplov u kojem se zrcali povijest jednoga grada.

Ovo je jedinstvena priča o Livnu, njegovoj urbanosti i po svemu jedinstvenu bosanskom gradu, rekao je Brešić.

Napomenuvši kako monografija dokumentira ono što jesmo, Radnić je istaknuo kako se u knjizi može pratiti i demografsko propadanje livanjskoga područja. Iz livanjske općine samo je tijekom zadnjega desetljeća otišao znatan dio stanovništva, istaknuo je.

Monografiju „Pozdrav iz Livna“ objavio je livanjski ogranak Matice hrvatske.

Fotograf Stipo Crnjak autor je, među ostalim, više monografija u kojima razglednice govore o pojedinim gradovima.

(Hina) xmkov yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙