FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 9. veljače 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

ZAGREB

Hrvatska je ušla u završnu i odlučnu fazu pregovora o članstvu u EU koje očekuje završiti do kraja lipnja, poručio je danas potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, predstavljajući u Saboru Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU za 2011. Jandroković je naglasio da Vlada na 2011. gleda kao na godinu dovršetka pregovora i potpisivanja ugovora o pristupanju EU, istaknuvši da je u ovom trenutku od 35 poglavlja otvoreno njih 34, a ostalo je još samo poglavlje "Ostalo" koje se otvara i zatvara automatizmom, na završetku pregovora. Privremeno je zatvoreno 28 poglavlja, a preostalih 7, kazao je, Hrvatska očekuje da će zatvoriti do kraja lipnja, pri čemu 3 poglavlja ("Poljoprivreda", "Ribarstvo" i "Regionalna politika i koordinacija strukturnih elemenata") već na narednoj međuvladinoj konferenciji sredinom travnja. Jandroković je istaknuo kako je Hrvatska zadovoljna što je Mađarska, koja predsjedava EU, završetak hrvatskih pregovora označila kao jedan od svojih prioriteta, o čemu, kaže, svjedoči i jučerašnji posjet mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovo očekivanje da će Hrvatska u travnju dobiti datum završetka pregovora.

SARAJEVO

Hrvatski branitelj Tihomir Purda i njegova obrana usprotivili su se u srijedu mogućnosti produljenja ekstradicijskog pritvora i zatražili njegovo puštanje na slobodu, dok je Tužiteljstvo BiH dodatno pojasnilo zahtjev za njegovim izručenjem srbijanskim vlastima, tijekom rasprave u Sudu BiH, koji će tijekom dana donijeti odluku o produljenju ekstradicijskog pritvora. Odvjetnik Josip Muselimović istaknuo je kako su se stekli svi zakonski uvjeti za ukidanje pritvora za Purdu kao i za odbijanje zahtjeva za izručenjem Srbiji, budući su dokazi protiv njega prikupljeni nezakonito, mučenjem dok je bio u srbijanskom logoru. Također je istaknuo da je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku nakon provedene istrage utvrdilo da ne postoje sumnje koje Purdu povezuju s ratnim zločinom.

KAIRO

Prosvjednici na središnjem trgu Tahriru u Kairu ne žele odustati i otići u srijedu, 16. dana pobune i masovnih prosvjeda protiv predsjednika Hosnija Mubaraka, te traže duboke političke promjene u Egiptu, javljaju svjetske novinske agencije. Na tom trgu, koji je postao simboličnim središtem pobune pokrenute 25. siječnja, tisuće prosvjednika koji tamo provode dane i noći obećali su da neće odustati dok predsjednik Mubarak ne ode s vlasti, prenosi AFP. Dan nakon što su u utorak održali jedan od dosad najvećih prosvjeda, protivnici Mubaraka ponovno su napunili središnji trg premda nije bio zakazan poseban prosvjed. Vlada je najavila ustavne reforme, a 82-godišnji Mubarak, koji je 30 godina na čelu države, obećao je da se neće ponovno kandidirati za predsjednika u rujnu. Međutim, prosvjednici i dalje traže njegovu ostavku.

RIM

Talijanski premijer Silvio Berlusconi odbacio je u srijedu optužbe da je plaćao seksualne usluge maloljetnoj osobi, ustvrdivši da zahtjev milanskog tužiteljstva da mu se sudi predstavlja pokušaj kompromitacije njega i njegove vlade, prenose agencije. Berlusconi je to izjavio na konferenciji za novinare tijekom predstavljanja novih gospodarskih mjera talijanske vlade. Milanski tužitelji u srijedu su nadležnom sudu formalno predali zahtjev da Berlusconiju smjesta počne suđenje zbog optužbi u takozvanoj aferi Rubygate. "U vezi s procesom, mogu samo reći da je to farsa, radi se o optužbama koje nisu utemeljene. Svrha istrage je medijsko kompromitiranje", rekao je Berlusconi, prenosi AFP. Tužitelji u Milanu tvrde da je Berlusconi (74) plaćao seksualne usluge "znatnom" broju djevojaka, uključujući i 17-godišnju Marokanku Karimu El Mahroug, plesačicu u jednom noćnom klubu, poznatu po nadimku Ruby. Talijanski premijer je također osumnjičen da je zlorabio funkciju i intervenirao kako bi Ruby oslobodio iz zatvora nakon što je uhićena zbog krađe.

ATENA

Naoružani gusari oteli su u vodama Omana naftni tanker Irene SL koji je prevozio sirovu naftu iz Kuvajta za SAD, priopćio je u srijedu grčki vlasnik broda. Golemi tanker prevozio je oko dva milijuna barela sirove nafte u vrijednosti od 200 milijuna dolara po tržišnoj cijeni. "Jutros su brod napali naoružani muškarci. Trenutno nema komunikacije s brodom", stoji u priopćenju tvrtke Enesel sa sjedištem u Grčkoj. Brod je otet u području u kojem operiraju somalske gusarske bande. Somalski gusari sve češće koriste otete trgovačke brodove s taocima kao goleme stožerne brodove s kojih napadaju dublje u Indijskom oceanu, upozorava EU. Jedna je studija pokazala da pomorsko gusarstvo svjetsku ekonomiju na godinu stoji između sedam i 12 milijardi dolara.

ZAGREB

Državni tajnik za politička pitanja Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH Mario Nobilo otvorio je u srijedu seminar o NATO sustavu upravljanja krizama, priopćeno je iz MVPEI-a. Uz goste predavače iz sjedišta NATO-a, seminar je okupio četrdesetak djelatnika iz 11 resora državne uprave Republike Hrvatske, koji čine sastavne dijelove nacionalnog sustava upravljanja krizama. Govorilo se o temama poput organizacije i strukture NATO-a, civilnom planiranju u kriznim stanjima, sveobuhvatnom pristupu u upravljanju krizama te strateškom komuniciranju. Uz hrvatske sudionike, seminaru su nazočili i predstavnici Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao zemalja kandidata za članstvo u NATO-u, dodaje se u priopćenju.

ZAGREB

Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković, koji od 7. do 9. veljače boravi u radnom posjetu Kraljevini Španjolskoj, sastao se u srijedu s državnim tajnikom za Europsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova i suradnje Kraljevine Španjolske, Diegom Lopezom Garridom i predsjednikom Odbora za vanjsku politiku španjolskog parlamenta Josepom Antoniem Duranom i Lleidom, priopćeno je iz MVPEI-a. Razmotreno je stanje bilateralnih odnosa u političkim, gospodarskim i sektorskim aspektima suradnje koja je ocijenjena vrlo dobrom osobito u multilateralnim organizacijama te u mirovnim misijama diljem svijeta. Plenković je upoznao sugovornike s aktualnom dinamikom hrvatskog pristupnog procesa u EU te planovima za zatvaranje preostalih poglavlja i potpisivanje Ugovora o pristupanju. Sugovornici su potvrdili važnost završetka pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom do kraja mađarskog predsjedanja, što je i bio zajednički proklamirani cilj predsjedničkog EU Tria (Španjolske, Belgije i Mađarske).

LJUBLJANA

Iz Hypo Alpe Adria Bank International iz Klagenfurta u srijedu je objavljeno da su smijenili uprave u svojim dvjema slovenskim tvrtkama koje su u njihovom 100-postotnom vlasništvu i postavili nove. Nisu navedeni razlozi smjene dosadašnjeg slovenskog menadžmenta u slovenskim podružnicama Hypo banke, no slovenski poslovni dnevnik "Finance" u svom on-line izdanju navodi da su u Klagenfurtu potvrdili da su tome pridonijele nepravilnosti u poslovanju. "U 'Hypu' imamo nultu stopu tolerancije prema nezakonitim poslovima", rekao je Dominic Koefner, šef službe za odnose s javnošću u Hypo banci u Klagenfurtu, kako ga citiraju "Finance", ali nije želio govoriti o pojedinostima. Ljubljanski "Dnevnik" navodi u svom online-izdanju kako se vjeruje da je do smjene došlo zbog ustanovljenih nepravilnosti na području poslovanja i kreditnih poslova u Sloveniji, te da smjena dosadašnjeg izvršnog direktora u Hypo leasingu Slovenija Andreja Potočnika sugerira da je u spornim poslovima Hypo banke u prošlosti bila uključena i njihova lizinška tvrtka u Sloveniji. "Dnevnik" navodi da smjena koja je danas objavljena zato ne iznenađuje.

JOHANNESBURG

Mali zrakoplov pao je u utorak u more nedaleko od obale Južnoafričke Republike pri čemu je devet ljudi poginulo, među kojima i generalni direktor poduzeća kojem je zrakoplov pripadao, doznaje se u srijedu od te tvrtke. "Olupina zrakoplova je lokalizirana u Robbergu, na jugoistočnoj obali i pronađena su tijela svih putnika", prema priopćenju tvrtke Italtile. Traje istraga o uzrocima nesreće, dodaje se. Prema navodima tvrtke u nesreći su poginuli generalni direktor, nekoliko njegovih kolega i partnera kao i pilot i kopilot.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙