FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 27. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Nikada nije trenutak za odgađanje važnih odluka, a pogotovo ne sada, izjavila je danas premijerka Jadranka Kosor ustvrdivši kako je Vlada spremna donositi odluke, ali "Vlada nije otok i ne može sama". Vlada će učiniti sve da pregovori s EU završe do kraja lipnja, a potom će zajedno sa svim ostalim relevantnim institucijama u društvu - od Predsjednika Republike do političkih stranaka, lobirati za što bržu ratifikaciju sporazuma o pristupanju Hrvatske u europskim parlamentima, kako bi što prije dosegli prvu godinu članstva u EU i financijski paket od 1,5 milijardi eura, najavila je Kosor na konferenciji o novom modelu rasta hrvatskog gospodarstva. Govoreći o poglavlju 8, koje se odnosi na tržišno natjecanje, premijerka je podsjetila da je Vlada uspjela izdvojiti brodogradilište Uljanik iz paketa brodogradilišta u poteškoćama, a uskoro očekuje i potvrdu Europske komisije da su planovi restrukturiranja za ostala brodogradilišta prihvatljivi, nakon čega će moći ugovarati nove brodove. Dolazi vrijeme da svi oni koji nešto znače u političkom i gospodarskom životu zemlje sjednu zajedno za stol i dogovore se o nekoliko ključnih stvari za budućnost Hrvatske, ocijenila je premijerka. Izaslanik Predsjednika Republike Josip Paro upozorio je kako je uloga države u ekonomiji još uvijek prejaka i sputava poduzetništvo, a hrvatsko gospodarstvo je prezatvoreno da bi moglo konkurirati na svjetskom tržištu. Šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren ocijenio je kako pregovori dobro napreduju, a brzina pristupanja ovisi ponajviše o sposobnosti Hrvatske da ispuni mjerila iz poglavlja 8 i 23. Ulaskom u EU Hrvatska će postati dijelom najvećeg jedinstvenog tržišta na svijetu, s više od pola milijarde stanovnika, odnosno konzumenata, i to je velika prilika a ne prijetnja za hrvatsku ekonomiju, ocijenio je.

ZAGREB - HŽ Infrastruktura objavila je danas da se početkom ožujka planira početak izvedbe kapitalnog remonta pružne dionice Križevci-Koprivnica u duljini od 28,5 kilometara, a procijenjena vrijednost radova je oko 190 milijuna kuna. Remont će se financirati kreditnim sredstvima za koje je jamstvo dala hrvatska Vlada u skladu s preporukom o pokretanju investicijskog ciklusa, navodi se u priopćenju. Iz HŽ Infrastrukture navode da je nakon provedenog nadmetanja potpisana odluka o odabiru izvođača radova te će se u zakonskom roku potpisati ugovor. Radovi će početi u predviđenom terminu, početkom ožujka, a završetak remonta predviđen je do kraja prosinca 2012. Dionica Križevci-Koprivnica nalazi se na B-ogranku V. paneuropskog prometnog koridora te ima rang pruge bitne za međunarodni željeznički promet i mora udovoljavati tehničkim normama brzine, sigurnosti i kvalitete putovanja.

ZAGREB - Sindikalne središnjice za svog su predstavnika u Upravno vijeće Agencije za upravljanje državnom imovinom predložile predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladena Novosela. Ovim imenovanjem i formiranjem Agencije završava mandat Ozrena Matijaševića kao predstavnika sindikata u Upravnom odboru Hrvatskog fonda za privatizaciju, navodi su priopćenju koje potpisuje koordinator pet sindikalnih središnjica Vilim Ribić. Sindikalne središnjice pritom odaju priznanje Matijaševiću za njegov dosadašnji kvalitetan i principijelan rad, posvećen interesima radnika. Temeljem Zakona o upravljanju državnom imovinom, kao sljednik Hrvatskog fonda za privatizaciju, osnovana je Agencija za upravljanje državnom imovinom. Hrvatska je Vlada na sjednici održanoj 13. siječnja za predsjednika Upravnog vijeća Agencije imenovala Petra Čobankovića, za zamjenika Domagoja Miloševića, za članove vijeća Branka Bačića, Đuru Popijača, Damira Bajsa i Davora Majetića te najavila da će predstavnici sindikata biti imenovani naknadno. Vlada je tada za ravnatelja Agencije imenovala Vedrana Duvnjaka.

OSIJEK - Osječka "Pivovara" ove će godine uložiti oko 18 milijuna kuna u razvoj novih brendova i tehnologije u cilju širenja na tržišta izvan područja Osječko-baranjske županije, izvijestila je danas u Osijeku Uprava te tvrtke. U "Pivovari" je nedavno, po drugi put u nekoliko mjeseci, došlo do promjene vlasničke strukture, pa je novi većinski vlasnik, s više od 90 posto dionica, postala slovenska tvrtka "Ditta-trade". Direktor "Pivovare" Ivan Komak kazao je na konferenciji za novinare kako se ove godine planira proizvodnja novih vrsta premium i lager piva, a tvrtka je odustala od daljnje proizvodnje sokova robne marke "Sinalco" i krenut će s proizvodnjom vlastitih sokova, što će se definirati u idućem razdoblju. U Upravi ističu, kako s obzirom na konkurenciju u ovoj djelatnosti, nužno moraju izići izvan postojećih okvira te kako se stoga planira izlazak na zagrebačko tržište i druga područja Hrvatske, ali vjerojatno tek 2012. godine. Prema podatcima Uprave u tvrtki trenutačno radi 201 zaposlenik, a prosječna plaća u 2010. godini iznosila je 4.650 kuna.

ZAGREB - Ukupni dug opće države, koji uključuje inozemni i unutarnji dug središnje države, izvanproračunskih korisnika i lokalne države, na kraju rujna prošle godine iznosio je 133,9 milijardi kuna, a njegov udio u BDP-u bio je 40,7 posto, pokazuju podaci Ministarstva financija. Javni je dug Hrvatske smanjen na mjesečnoj razini za dvije milijarde kuna, a podaci iz Mjesečnog statističkog prikaza Ministarstva financija pokazuju da je u odnosu na kraj 2009. godine porastao za 13,6 posto ili za 16 milijardi kuna. Na godišnjoj se razini, u odnosu na kraj rujna 2009. godine, bilježi rast javnog duga za 23,3 milijarde kuna ili za 21,1 posto, pa je tako i udio duga opće države u BDP-u povećan za više od sedam postotnih bodova, sa 33,2 posto krajem rujna 2009. na 40,7 posto krajem rujna prošle godine. Na to je najviše utjecala središnja država koja je na godišnjoj razini svoj dug povećala za 22,7 milijardi kuna ili za 22 posto, sa 103,2 milijarde kuna krajem rujna 2009. godine na 125,9 milijardi kuna krajem rujna prošle godine. Ukupna državna jamstva iznosila su krajem rujna 43,3 milijarde kuna, a dug HBOR-a na kraju rujna iznosio je 13,7 milijardi kuna. Tako ukupni dug opće države, državna jamstva i dug HBOR-a krajem rujna prošle godine ukupno iznose 191 milijardu kuna, što je u odnosu na rujan 2009. godine povećanje za 29,6 milijardi kuna ili za 18,3 posto. Udio duga opće države zajedno s državnim jamstvima i dugom HBOR-a u BDP-u povećan je sa 48,4 posto krajem rujna 2009. na 58,1 posto krajem rujna prošle godine.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas su prevladale dobitonosne prodaje dionica koje su blago spustile indekse, pri čemu najveći minus bilježi dionica Luke Ploče. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,38 posto, na 2.307 bodova, a Crobex10 0,49 posto, na 1.267 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 11,5 milijuna kuna, što je otprilike upola manje nego jučer u to doba. Najveći promet do 12,00 sati ostvaren je dionicom Ingre, u visini od 1,8 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 3,59 posto, na 18,2 kune. Slijedi dionica HT-a, s prometom od 1,5 milijuna kuna i blagim padom cijene, za 0,35 posto, na 305,5 kuna. Među milijunaše uvrstile su se i dionice Dalekovoda i IGH, pri čemu je dionica Dalekovoda u minusu 2,56 posto, a IGH za 5,54 posto. Dionicom Ine ostvareno oko 800.000 kuna prometa, a cijena joj je korigirana naniže za 0,47 posto. Najveći cjenovni minus među likvidnijim izdanjima bilježi dionica Luke Ploče. Cijena joj se spustila 8,33 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru za 0,18 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 7,412467 kuna, a zadnji je put srednji tečaj bio iznad 7,4 kune na tečajnici utvrđenoj 17. siječnja ove godine. Kuna je oslabila i prema drugim važnijim valutama, prema američkom dolaru za 0,04 posto, britanskoj funti za 0,38 posto i prema švicarskom franku za 0,27 posto. Srednji tečaj dolara na današnjoj tečajnoj listi središnje banke je 5,399918 kuna, funte 8,596158 kuna, a franka 5,729222 kune.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙