FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska pomoć bankama ostat će minimalna - dužnosnik

Autor: mpuk
MADRID, 1. veljače 2011. (Hina/AFP) - Španjolska će ubrizgati potreban kapital u dugovima opterećene štedne banke ali se one pri refinanciranju moraju što je više moguće osloniti na privatni sektor, kazao je za AFP španjolski državni tajnik za gospodarstvo.

"Pomoći ćemo svima kojima je pomoć potrebna, ali ćemo u stvarnosti nastojati da zadržimo tu pomoć na minimalnoj razini. Dokapitalizaciju financijskog sustava treba obaviti što je više moguće iz privatnih izvora", rekao je u intervjuu državni tajnik za gospodarstvo Jose Manuel Campa.

Štedne banke imaju teškoća zbog kredita koje su dodjeljivale poduzetnicima za razvoj nekretnina nakon što je pukao balon na tržištu nekretnina. Stoga su upravo one glavni izvor bojazni tržišta da će Španjolska možda trebati pomoć poput one dodijeljene prošle godine Irskoj i Grčkoj.

Dok se velike španjolske banke Santander ili BBVA bez problema mogu nositi s lošim kreditima za nekretnine, ulagači strahuju da se neke štedne banke neće moći nositi s tim utegom i da će im trebati skupa vladina pomoć.

Kako bi ublažila tu zabrinutost, španjolska vlada nastoji ojačati štedionice, na koje otpada oko polovice svih zajmova.

U međuvremenu je Banco Financiero y de Ahorros u ponedjeljak najavio da će izlistati svoje dionice na tržištu, pokleknuvši time pod pritiskom vlade u Madridu da pojača svoju financijsku poziciju privatnim kapitalom jer će se u protivnom suočiti s djelomičnom nacionalizacijom

Ta je banka inače rezultat prve faze nastojanja vlade da reformira bankovni sektor, budući da je nastala 3. siječnja ove godine spajanjem sedam štednih banaka, uključujući najstariju Caja Madrid.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙