FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati protiv otpuštanja u HT-u

Autor: dmar
ZAGREB, 17. siječnja 2011. (Hina) - Dva sindikata koji djeluju u Hrvatskom Telekomu (HT) usprotivila su se danas odluci Uprave HT-a o otpuštanju tristotinjak radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom, te optužila čelništvo kompanije za nedostatak jasnih kriterija i socijalne osjetljivosti.

Uprava je pokrenula proces izrade Programa zbrinjavanja viška radnika, za koji je Hrvatski zavod za zapošljavanje potvrdio da je u skladu sa Zakonom o radu, no Radničko vijeće se izjasnilo protiv otpuštanja radnika i uspjelo ishoditi dodatne kriterije zaštite radnika, nakon čega je na listi tehnološkog viška od prvobitnih 338 radnika ostalo njih 290 kojima će do 31. siječnja biti otkazani ugovori o radu.

Hrvatski sindikat telekomunikacija najavio je u priopćenju da će poduprijeti svoje članove u eventualnim sudskim tužbama jer smatra da proces zbrinjavanja viška radnika nije proveden u skladu sa zakonom.

U predviđenom tehnološkom višku prevladavaju žene koje nemaju uvjete za mirovinu, a na tržištu rada za njih nema posla. Isto tako puno je radnika tehničke struke koji su cijeli život radili na usko specijaliziranim poslovima u telekomunikacijama za kojima nema potražnje. Njihove poslove preuzet će preko 1300 studenata na poslovima direktne prodaje, tele prodaje i brige o korisnicima.

Republički sindikat radnika Hrvatske upozorava pak da je na listi više od polovice radnika starijih od 55 godina, odnosno dvije trećine starijih od 45 godina, pa bi uskoro na ulazu u poslovne objekte HT-a mogao stajati natpis "Zabranjen ulazak starijima od 40 godina".

Sindikati drže da je Uprava HT-a, tvrtke s najvećom dobiti u regiji, morala imati više društvene odgovornosti i ne otpuštati radnike u vrijeme izrazite recesije, osobito jer se zna da otpuštanje radnika nije uvjetovano manjkom posla.

Premijerka Jadranka Kosor pozvala je hrvatske gospodarstvenike da čuvaju svako radno mjesto no, nažalost, ne postoji pravni okvir koji bi natjerao Uprave da osim o velikim dioničarima, tj. krupnom kapitalu, vode računa i o radnicima i društvu u cjelini, upozorava se u priopćenju.

HT će otpuštanjem uštedjeti oko 50 milijuna kuna za plaće radnika, ali i isplatiti oko 125 milijuna kuna za otpremnine, od čega će gotovo polovicu toga iznosa uprihoditi država na račun doprinosa, poreza i prireza.

U medijima se navodi kako je prosječna otpremnina u HT-u 350.000 kuna, no to je bruto iznos otpremnine sa svim porezima, a svota koju dobiju radnici je daleko manja i iznosi prosječno oko 180.000 kuna neto. Možda je to puno za hrvatske uvjete, ali premalo za tvrtku s najvećom dobiti u regiji koja je novih 290 radnika prebacila na brigu državi, napominju sindikalci.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙