FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast prodaje novih automobila u Njemačkoj

Autor: vmom
FRANKFURT, 3. veljače 2011. (Hina/AFP) - Prodaja novih automobila u Njemačkoj u siječnju je porasla za 17 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, na 211.100 vozila, objavilo je u srijedu njemačko udruženje te industrije VDA.

Udruženje takve brojke najvećim dijelom pripisuje snažnoj prodaji automobila s pogonom na dizelska goriva.

U prodaji na njemačkom tržištu daleko najviše su profitirali njemački brendovi, a promatrano prema kategorijama vozila više od polovine ukupno prodanih novih automobila činili su oni na dizelski pogon, čija je prodaja poskočila za 40 posto.

Istodobno, njemački izvoz automobila uvećan je za 10 posto na godišnjoj razini, na 312.800 vozila, dok je proizvodnja u cjelini uvećana također za 10 posto, na 416.100 vozila, pokazuju nadalje podaci VDA.

Neizvršene narudžbe za sektor automobila poskočile su za 27 posto i dosegnule brojku od 435.300 automobila, što je njihova najviša razina za prvi mjesec u godini od siječnja 2001., dodaje se u priopćenju toga udruženja.

U 2009. njemačko tržište automobila smanjilo se za otprilike četvrtinu, slijedom ukidanja subvencija za kupce uvedenih kako bi ih se potaknulo da stara vozila zamijene novima, ekološki prihvatljivijima.

Za ovu godinu VDA predviđa da će u Njemačkoj biti prodano ukupno 3,1 milijun vozila, što bi značilo da je prodaja na godišnjoj razini porasla za oko šest posto i da je nadmašena razina zabilježena u 2008.

Od ostalih najvećih europskih tržišta, francuski proizvođači u utorak su izvijestili o rastu prodaje automobila u siječnju za 8,2 posto, dok je talijansko tržište zabilježilo pad prodaje za 20,7 posto, a španjolsko izvijestilo o padu za 23,5 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙