FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen zbornik "Dječja prava i slobodno vrijeme"

Autor: tkol
ZAGREB, 4. veljače 2011. (Hina) - Zbornik radova "Dječja prava i slobodno vrijeme", koji je danas predstavljen u organizaciji ureda dječje pravobraniteljice, sjedinjuje stajališta stručnjaka, mišljenja djece i mladih te preporuke pravobraniteljice glede organizacije slobodnog vremena djece, kako bi se potaknulo cjelovita spoznaja o važnosti slobodnog vremena djece te osigurali primjereni i kvalitetni sadržaji za svako dijete.

Dvadesetak autora, stručnjaka, znanstvenika, ali i djeca i mladi, ističu u svojim radovima važnost obitelji, škole, lokalne zajednice i države, u brizi za organizaciju slobodnog vremena mladih.

Neke od idejnih poruka zbornika su kako pravo na kvalitetno provođenje slobodnog vremena treba omogućiti svakom djetetu bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi, ali i to da je nužno osigurati uvjete za dječje aktivnosti.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, jedna od autorica, naglasila je kako zbornik treba biti podsjetnik da djeca imaju pravo na kvalitetno slobodno vrijeme. Samo raznovrsnom ponudom moguće je organizirati kvalitetno provođenje slobodnog vremena djece što je, kako je kazala, najbolja prevencija nepoželjnih oblika ponašanja mladih.

Knjiga je podijeljena na tri tematske cjeline: prva obrađuje slobodno vrijeme djece i, kako je rekla recenzentica Dubravka Maleš, svojevrstan je uvod za iduće dvije cjeline - dva lica interneta te dječji i učenički časopisi koje govore o načinima provođenja toga slobodnog vremena.

Po njezinoj ocjeni, zbornik je vrijedan doprinos razmatranju problema prava djeteta koji obogaćuje teoriju i praksu svih onih koji na bilo koji način rade s djecom.

Zbornik "Dječja prava i slobodno vrijeme" nastao je kao rezultat okruglih stolova i skupova koje je proteklih godina pokretao ured pravobraniteljice za djecu. U njegovu su nastanku, uz brojne stručnjake, sudjelovala i djeca iz Splita, Zadra i Preka, novinari školskih listova, iznoseći svoje viđenje o tome kako djeca mogu biti i korisnici i kreatori različitih sadržaja koji ispunjavaju njihovo slobodno vrijeme.

(Hina) xkt yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙