FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen treći zbornik radova "Dani dr. Franje Tuđmana"

Autor: macu
ZAGREB, 28. siječnja 2011. (Hina) - Slučaj vukovarskog branitelja Tihomira Purde primjer je "odricanja od pravnog suvereniteta", izjavio je danas u Zagrebu Miroslav Tuđman na predstavljanju zbornika radova "Dani dr. Franje Tuđmana - Hrvati kroz stoljeća" koji sadržava radove s istoimenoga stručno-znanstvenog skupa održanog u Velikom Trgovišću 15. svibnja 2010.

Po Tuđmanovim riječima, hrvatske parlamentarne stranke pod stranom su kontrolom pa hrvatska volja nema predstavnika u Hrvatskome saboru. Zbog svega toga, kako je rekao, u hrvatskome društvu nastala je politička, gospodarska, moralna i svekolika kriza.

Kad je riječ o hrvatskoj brodogradnji, rekao je da se ne radi o pitanju privatizacije, nego o njezinu "odstranjivanju" kako ne bi bila konkurencija.

Pokretač Dana dr. Franje Tuđmana umirovljeni sudac Ustavnog suda Milan Vuković ocijenio je te dane kao "susrete koji pokreću duh i svijest hrvatskog društva".

Po njegovim riječima, "bitno je analizirati i istraživati hrvatsku povijesnu i nacionalnu stvarnost" kako bi se što uspješnije i istinitije sagledala temeljna stajališta dr. Tuđmana na putu "ostvarenja slobodne i samostalne Hrvatske".

"Za objektivnog promatrača nije sporno da je dr. Tuđman u kritičkom trenutku za hrvatski narod iskazao sposobnost donošenja ključnih odluka, koje su hrvatski narod izvele iz labirinta jugoslavenskih zamka i svjetskih nesklonosti", rekao je Vuković. Napomenuo je da je Tuđman "najsnažniji integrirajući faktor svih Hrvata" te zato, kako je rekao, treba imati stalnu znanstvenu instituciju s njegovim imenom koja će proučavati, aktualizirati i usmjeravati duhovni, politički i materijalni razvoj Hrvatske.

Vuković smatra da se povijesna znanost mora "suprostaviti manipulatorima povijesti i sustavno odbacivati obmane i krivotvorine o hrvatskoj borbi za slobodu i samostalnost Hrvatske".

Izvršni urednik zbornika Nenad Piskač, podsjetivši kako su prvi dani održani 2007., rekao je da je dosad objavljeno 49 radova u trima zbornicima te da iz godinu u godinu za njih raste znanstveni interes. Rekavši kako je Ministarstvo kulture odbilo financiranje dana, ocijenio je da su naišli na "opće prešućivanje u medijima" - na HTV-u i tiskanim medijima u rukama stranog kapitala. "Dani Franje Tuđmana nalaze se u političkoj i medijskoj blokadi", rekao je Piskač, ističući da će prije dobiti međunarodno obilježje, nego što će u Hrvatskoj biti valorizirani.

Jedan od sudionika posljednjih "Dana dr. Franje Tuđmana" Mate Kovačević istaknuo je općehrvatski značaj te manifestacije i istražiteljski duh koji objedinjuje njezine sudionike. Radovi u dosadašnjim zbornicima, kako je rekao, najbolji su odgovor svima koji pokušavaju dovesti u pitanje značenje i ulogu prvoga hrvatskog predsjednika.

Zdravko Vutmej, općinski načelnik Velikog Trgovišća, organizatora "Dana dr. Franje Tuđmana", govorio je o važnosti tih dana za taj kraj i Hrvatsku uopće te je napomenuo da je za četvrte dane koji će se prirediti u svibnju već prijavljeno 40 radova.

Zbornik radova s trećih Dana dr. Franje Tuđmana (530 str.) objavila je Općina Veliko Trgovišće. Radovi su podijeljeni u tri cjeline "Hrvatska povijest od 1990. i Domovinski rat", "Hrvatska povijest 20. stoljeća" i "Hrvatska povijest kroz stoljeća". U zborniku su objavljena 23 rada uglavnom povjesničara.

(Hina) xmc yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙