FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP: kako razvijati zagrebačko zdravstvo

Autor: tmar
ZAGREB, 31. siječnja 2011. (Hina) - Zagreb je osamdesetih godina prošlog stoljeća bio među vodećim europskim zdravstvenim centrima, grad gdje je obavljena prva umjetna oplodnja, neke od prvih transplantacija organa u Hrvatskoj, a danas je po broju zdravstvenom osoblja ispod europskog prosjeka pa će, bez promjene u organizaciji i upravljanju zdravstvenim resursima, situacija za desetak godina biti još gora, istaknuto je na okruglom stolu SDP-a o strategiji razvoja zagrebačkog zdravstva.

Predsjednik SDP-ova Središnjeg savjeta prof. Rajko Ostojić naglasio je kako je cilj da Zagreb, sa svojih pet najvećih hrvatskih bolnica i mrežom drugih zdravstvenih ustanova, ponovno postane zdravstveno središte u ravni s Pragom, Bečom i drugim gradovima u ovom dijelu Europe.

Član SDP-ova savjeta za zdravstvo prof. Mirando Mrsić rekao je da Zagrebu nedostaje bolnica preko Save koja bi, zajedno s KB Sveti Duh, bila u gradskom vlasništvu te je da je potrebno nastaviti s razvojem domova zdravlja u polikliničke centre koji bi mogli zadovoljiti 80 posto zdravstvenih potreba građana. Mrsić smatra da je u domove zdravlja potrebno vratiti djelatnosti školske medicine i kućnih posjeta, centre za mentalno zdravlje i ljekarne, te osnovati centre za palijativnu srkrb. U Zagrebu je, kazao je, potrebno konačno otvoriti prvi hospicij a u sklopu razvoja socijalne skrbi početi razvijati domove za starije i nemoćne koji neće biti, kako je rekao, domovi za umiranje.

Prema analizi koji je predstavio predsjednik zagrebačkog Savjeta za zdravstvo Dragan Korolija Martinić, u Zagrebu je i dalje aktualno "prebacivanje" pacijenata iz domova zdravlja u bolnice, zbog čega je nužno pojačati rad primarne zdravstvene zaštite. Tako je, prema podacima iz 2008., iz domova zdravlja u bolnice upućeno 54 posto pacijenata, dok je u 2009. taj postotak dodatno narastao na 61 posto. Kada se uzme u obzir da se u zagrebačkim bolnicama liječi između 30 i 40 posto bolesnika koji dolaze izvan Zagreba, bolnice su preopterećene. Stoga zagrebački SDP-ovci smatraju da je, uz razvoj primarne zaštite, poslovanje bolnica potrebno redefinirati i pritom što više afirmirati sustav dnevnih bolnica.

Vrlo kritična prema sadašnjoj situaciju u zdravstvu bila Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi koja je ocijenila kako se u Hrvatskoj sve više gubi javno zdravstvo, a usvaja američki model zdravstva. Sve više raste, upozorava, privatna praksa u koju, zbog boljih plaća, odlaze visokoškolovani kadrovi iz javnog zdravstva, a nabavljena skupa aparatura i dalje stoji u bolnicama jer HZZO za iste usluge plaća privatnicima. "Već deset godina čekamo da se nešto popravi a nismo se daleko maknuli. Onome tko će se toga prihvatiti dajem saučešće jer i ono što smo imali i to smo uneredili", ocijenila je Avberšek.

Na okruglom stolu bilo je govora i o socijalnoj politici Grada Zagrebu, gdje su kao skupine koje su osobito u teškom materijalnom položaju navedene starije osobe, samci, nezaposleni, mlade obitelji s većim brojem djece te osobe s invaliditetom. Istaknuto je, među ostalim, da je trenutno u Zagrebu nezaposleno 38.133 Zagrepčanin, što je 11 posto više nego lani.

(Hina) xmt yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙