FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Tu ljubav znači više" za tandemski spektrometar masa

Autor: mbuj
ZAGREB, 18. siječnja 2011. (Hina) - Inicijativu "Tu ljubav znači više" kojom je najavljena završna faza prikupljanja novca za kupnju prvoga tandemskog spektrometra masa u Hrvatskoj, vrijednog više od 1,8 milijuna kuna, koji će, kao je rečeno, služiti za potrebe novorođenačkog probira, predstavili su danas predstavnici tvrtke "dm" i Kliničkoga bolničkog centra (KBC) Zagreb uz potporu partnera Doma TV-a.

Nabavom tog uređaja, koji omogućava pravodobno otkrivanje mnogih prirođenih i nasljednih metaboličkih bolesti iz samo nekoliko kapi krvi novorođenčadi, "dm" će osigurati temeljni preduvjet za prošireni novorođenački probir u Hrvatskoj. Inicijativu je poduprlo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi te Hrvatsko pedijatrijsko društvo, rekla je članica uprave "dm-a" Marinka Akrap.

Inicijativom "Tu ljubav znači više", kojoj se pridružio i partner Doma TV, "dm" ulazi u posljednju fazu prikupljanja novca. Tijekom siječnja 2011. za kupnju određenih vrsta pelena u "dm-u" donira se po 10 kuna za nabavu toga dijagnostičkog uređaja, rekla je Akrap. Dodala je kako vjeruje da će inicijativom za uspostavu proširenoga novorođenačkog probira i nabavom uređaja koji će biti na raspolaganju za svu novorođenčad u Hrvatskoj znatno utjecati na smanjenje smrtnosti i invalidnosti djece.

"Naša zajednička misija je rano otkrivanje i pravodobni početak liječenja djece koja boluju od više od dvadeset bolesti koje se dosad nisu otkrivale ili su se otkrivale prekasno. Zahvaljujući humanosti 'dm-a' i njegovih partnera, kao ključnih suradnika u uspostavljanju infrastrukture proširenog probira, danas smo učinili značajan korak naprijed u ostvarenju svoje misije", istaknuo je ravnatelj KBC-a Zagreb Željko Reiner.

Novorođenački probir je sustav organiziranog pretraživanja cjelokupne novorođenačke populacije za rijetkim i teškim prirođenim bolestima, što donosi dobrobit pojedincu i zajednici. Međunarodno je prepoznat kao vitalni dio zdravstvene zaštite jer otkriva bolesti u vrlo ranoj fazi razvoja, a primarni cilj novorođenačkog probira jest rano prepoznavanje i liječenje bolesti kako bi se smanjila smrtnost, obolijevanje i invalidnost u djece, objasnio je Reiner.

Rekao je da se u Hrvatskoj novorođenački probir za sva rodilišta provodi centralizirano u sklopu aktivnosti Referentnog centra za genetiku i metaboličke bolesti djece Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, koji je dio Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb. Program se počeo provoditi 1978. testiranjem na fenilketonuriju (prirođeni poremećaj metabolizma aminokiselina), a od 1985. i na prirođenu hipotireozu (smanjena funkcija štitne žlijezde). Do kraja 2009. tako su spriječena 164 slučaja umne zaostalosti i tjelesnog oštećenja djece s fenilketonurijom te 206 slučajeva djece s prirođenom hipotireozom, rekao je Reiner.

(Hina) xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙