FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: rast proizvođačkih cijena

Autor: tper
ZAGREB, 12. siječnja 2011. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj u prosincu prošle godine porasle su za 1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na prosinac 2009., povećane za 5,7 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

U 2010. godini prema 2009. cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su više za 4,3 posto.

Proizvođačke cijene u industriji, isključujući energiju, u lanjskom su prosincu u usporedbi sa studenim porasle za 0,1 posto, prema prosincu 2009. više su za 1,8 posto, dok su u 2010. prema 2009. godini porasle za 0,4 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, proizvođačke cijene u prosincu u odnosu na studeni porasle su kod energije za 3,5 posto te kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto.

Cijene intermedijarnih proizvoda snižene su za 0,2 posto, a cijene kapitalnih proizvoda za 0,1 posto, dok su cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju u prosincu prošle godine ostale na razini iz studenoga.

Na godišnjoj razini, proizvođačke cijene energije u prosincu su prema istom mjesecu godine ranije porasle za 15,5 posto.

Proizvođačke cijene intermedijarnih proizvoda u prosincu prošle u odnosu na prosinac 2009. godine porasle su za 5,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,3 posto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto, dok se cijene kapitalnih proizvoda nisu mijenjale.

Po područjima djelatnosti, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prerađivačkoj industriji u prosincu lani porasle su u odnosu na prosinac 2009. za 5 posto.

U rudarstvu i vađenju proizvođačke cijene na godišnjoj razini porasle su za 17,2 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 5,7 posto, a u opskrbi vodom za 2,5 posto.

U sklopu prerađivačke industrije, proizvođačke cijene su u prosincu lani u odnosu na prosinac 2009. najviše porasle u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda za 21,9 posto. Istodobno, najviše su pale u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica za 4,3 posto.

Proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji u 2010. porasle su prema 2009. godini za 3,7 posto, u rudarstvu i vađenju za 11,3 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 4,5 posto, a u opskrbi vodom za 2,3 posto.

(Hina) xtp ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙